Кой спечели Brit за класическа музика за 2011г.?

Кой спечели Brit за класическа музика за 2011г.?

Фаворитът Роландо Вийасон не бе отличен

Мексиканският тенор се състезаваше в 2 категории: за най-добър изпълнител и най-добър албум на годината. В последната категория наградата получи холандския цигулар Андре Рьо. Албумът му "Moonlight Serenade" бе награден на церемонията на наградите Brit за класическа музика, която се проведе в Royal Albert Hall, Лондон. Музикантът стана изключително популярен, а по света са продадени над 30 милиона копия от неговите албуми. Рьо, който също така е и диригент, постигна този интерес благодарение на валсовете, записани с Оркестър „Йохан Щраус”.              Британската цигуларка Тасмин Литъл получи наградата на критиката за записа й на цигулковия концерт на Едуард Елгар, а младата цигуларка Вилде Франг от Норвегия взе наградата за дебют. Самата Франг е работила с Ане-Софи Мутер, която присъстваше в залата редом с тенора Алфи Боу и сопраното Катрин Дженкинс.   
Тромпетитската Алисън Балсъм взе приза за най-добър музикант на годината в раздела за жени. Преди 5 години британката бе отличена с тази награда, но в категорията за млад музикант.  Нейният сънародник с италиански произход Антонио Папано, който е музикален директор на Кралската опера, получи „класическата” Brit в раздела за мъже. Поводът бе появата на „ Арии от веризма” и „Стабат Матер”. Звукозаписните проекти бяха осъществени през 2010г. Миналата година Папано стана носител на наградата на критиката, а наскоро получи и признанието на Кралското филхармонично общество за тв.поредица „Опера Италия”, излъчена от Би Би Си.
За втори път естонецът Арво Пярт взе отличието за най-добър композитор. Първата Brit за класическа музика бе връчена на музиканта през 2003г.
На церемонията бе присъдена и награда в категорията „Артист на десетилетието”, която спечели вокалния квартет „Ил Диво”.
Както вече ви информирахме, награда за принос в музиката бе присъдена посмъртно на композитора Джон Бари