Светла Василева: Музиката е радост, удоволствие, емоция

Светла Василева: Музиката е радост, удоволствие, емоция

Любимият глас на Бочели в интервю за Класик ФМ

„Това са емоции на момента, които нямат описание”. Така Светла Василева описва многобройните си срещи на сцената с изтъкнати диригенти като Рикардо Мути, Зубин Мета, Юрий Темирканов и големи оперни изпълнители като Пласидо Доминго и Роберто Аланя. Но един от най-вълнуващите моменти за талантливото българско сопрано се случва на Фестивала в Торе дел Лаго. След участието си в „Лястовичката” от Пучини, вратата на гримьорната й се отваря от Андреа Бочели. От тогава репетициите и концертите им не спират, както и тяхното приятелство. „Андреа е един от най-големите познавачи на оперното изкуство”, отбеляза чаровната Светла Василева в ефира на Класик ФМ радио. „Той пее и слуша опера непрекъснато. Не знам кога си учи другите песни (смее се)... Андреа със сигурност е взискателен, тъй като е голям професионалист, но той е изключително спокоен, тих. Той живее с музика, пеене и свирене.Това е мое мнение, но предполагам, че и за него има други страсти, други емоции освен музиката.”, обяснява оперната певица. „Съпругата му Вероника ми е казвала, че обича да пее с мен, защото го развеселявам, тъй като моят характер е такъв. Това че ни предстои например концерт пред 20 000 души само може да ме въодушеви още повече, така че ни се получава почти като празник”, разкрива гласовитата българка пред водещия на „Сутрешно кафе” Георги Митов-Геми.
Месец и половина преди музикалната изява на италианския тенор Андреа Бочели в София, Светла Василева очаква отварянето на пролука в препълнения си творчески календар. Преди нейните блясък и харизма да засияят по време на концерта на Бочели на 31 август на стадион „Българска армия”, впечатляващото сопрано и екипът й трябва да предоговорят обещаното участие в „Манон Леско” от Джакомо Пучини в Шанхай под палката на израелския диригент Даниел Орен. „Пяла съм различни композитори, но се чувствам най-добре в /бел. ред. творбите на/ Пучини. Не искам да прозвучи странно, но когато го пея, имам чувството, че е писано за мен наистина не само гласово, но и театрално”, споделя Василева. Доказателство за това са и предстоящите й превъплъщения в операта „Тоска” на сцените в Каляри, Италия, в продукцията на Опера Австралия, както и на концерт в Малта, в който Пучини едва ли ще бъде пропуснат. Измежду тези неспирни пътешествия из световните сцени „Любимият глас на Бочели” отдели време за записите на албума "Неаполитански песни", продуциран от БНР. В тях участваха концертмайсторът на Ковънт Гардън Васко Василев и маестро Марчело Рота, племенник на именития филмов композитор Нино Рота.
Според Светла Василева голяма част от всичко това се дължи най- вече на непокорния й дух. В този смисъл е и нейната насока към младите оперни изпълнители, които трябва да разчитат задължително на своите „характер, постоянство и добро здраве”. Все пак, каква е цената да бъдеш сопрано от световна класа и едновременно с това, съпруга и майка? На този и други въпроси ще откриете отговорите от самата Светла Василева. Чуйте цялото интервю в звуковия файл под снимката вляво.