26-годишна цигуларка покори Британския Топ 20

26-годишна цигуларка покори Британския Топ 20

След 20 години

Върхът в британския Топ 20 за най-продавани албуми бе покорен от цигуларката Никола Бенедети. Това стана за първи път от близо 2 десетилетия насам, след като престижната класация бе изведена начело от звукозаписен проект на класически музикант. През 1995г. такъв успех постигна Ванеса Мей, а през 1989г. – Найджъл Кенеди. Сега Никола Бенедети спечели сърцата на публиката със своя албум, озаглавен ”Homecoming: A Scottish Fantasy”, който бе издаден в края на май 2014г. Заглавието е препратка към „Шотландска фантазия” на немския композитор Макс Брух, който я създава през 1880г. С този диск 26-годишната цигуларка се превръща и в първия шотландски класически музикант, който попада в Топ 20. „Развълнувана съм от този успех, който едва ли може да очаква всеки изпълнител на класическа музика. Проектът, с който успях да попадна в класацията, е твърде личен за мен, тъй като записите ме отведоха дълбоко в сърцето на шотландската култура. Надявам се, че музиката в цялото й многообразие осигурява комбинацията от подем и удоволствие”, коментира Бенедети. Дискът й съчетава класическа музика, народни и традиционни музикални мотиви от Шотландия.

”Homecoming: A Scottish Fantasy” се появява точно 10 години след като Никола Бенедети бе обявена от Би Би Си за Най-добър млад музикант на годината. Миналата година цигуларката получи Орден на Британската империя за своята образователна и благотворителна дейност. Името й попадна сред 30-те най-влиятелни дами във Великобритания, като се нареди сред тези на херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън, актрисата Ема Уотсън и певицата Адел. В началото на юли 2014г цигуларката взе наградата на името на сър Чарлз Гроувс, която признава изключителния принос на талантливата музикантка към културния живот на Великобритания.

На 23 юли 2014г. Никола Бенедети ще вземе участие в откриването на ”Glasgow Commonwealth Games”, а впоследствие ще се подготвя за изпълнението на Концерта за цигулка на Ерих Корнголд, който ще прозвучи в програмата на Фестивала в Единбург. Съпроводът ще бъде на Чешки филхармоничен оркестър под диригентството на Иржи Белохлавек. През септември виртуозната цигуларка ще изнесе концерти в Сеул, Южна Корея, както и в Сидни и Мелбърн, Австралия.