Новите документални филми за Борис Христов – от днес в кино „Одеон“

Новите документални филми за Борис Христов – от днес в кино „Одеон“

От днес в кино „Одеон“

Филмотечно кино „Одеон” представя тази седмица трите нови документални филма, посветени на 100-годишнината от рождението на великия оперен бас Борис Христов. Българските документални творби от 2014г. вече бяха показани в телевизионния ефир, но сега те влизат и в големия кино салон, което ще позволи на още повече хора да ги видят и оценят. На 15, 16 и 17 юли във Филмотечно кино „Одеон” ще можем да проследим три изключителни документални разказа: „Молитвата на Борис Христов“, „Гласът, който моли Бога за България“ и „Писмо от Тоскана“.

Днес /15.07/ от 19.30ч. ви очаква прожекцията на „Молитвата на Борис Христов“ с реж. Магдалена Манолова, 52 мин. Филмът разтваря завесата пред „царя на басите“ от оперната сцена и молитвата на Борис в храма, пред олтара на православната вяра. Неговите емоции и вълнения при завръщането в Родината, сбъдване мечтата му да въздигне своята молитва под купола на величествения храм, от където тръгва като момче да учи в чужбина. Архивни кадри връщат лентата във времето - завръщането на Борис Христов в България, срещата с приятели, работни моменти по време на записите на църковнославянските песнопения в Ал.Невски, както и неговите изповед и молитва - в слово и музика. Композиторът проф. Александър Йосифов, тогава директор на „Балкантон“ си спомня за създаването на уникалния звуков паметник на църковнославянските песнопения, за интересни моменти от „кухнята“ и разкриването на човека Борис в този процес. Отец Станой, консултант и свидетел на записите, отблизо разтваря завесата за магията на музицирането в храма. Негово преосвещенство епископ Тихон осмисля посланията към нашето време на завещаното от Маестрото. Избрани откъси от песнопенията и блясъка на храма създават атмосферата на православната служба, на молитвата на Борис Христов.

В сряда /16.07/ от 19.00ч. вижте „Гласът, който моли Бога за България“ на реж. Росен Елезов, 69 мин. Сценаристи на филма са Невена Коралова и Петя Тетевенска. Един нов поглед към живота на големия оперен певец, който е изпълнен с редица превратности. Един драматичен разказ за оперната легенда и уникални кадри, с които само Българската национална телевизия разполага. Едно „арестувано” интервю на Борис Христов, дадено при последното му идване в България през 1985 г., което дълго не вижда бял свят... Едно тайно досие, под кодовото име „Гарибалди”, водено от агентите на бившата Държавна сигурност. Както и непоказван личен архив на неговия поклонник и близък приятел - актьора от Старозагорския театър Нино Луканов.

В четвъртък /17.07/ от 19.15ч. очаквайте филма на журналиста Георги Тошев „Писмо от Тоскана“ с реж. Ема Константинова, 60 мин. Как може да се съхрани споменът за един човек, десетилетия след неговата смърт? Как споменът може да продължи един живот? Къде е границата на благоговението пред таланта и респекта към човека? Възможно ли е години след една мълчалива раздяла да потърсиш прошка, защото искаш да простиш… и да бъдеш опростен? Отговори на тези въпроси се опитва да даде филмът за един от най-великите баси в оперния свят, Борис Христов. Това не е биографичен филм, а много личен разговор за цената на успеха, за посвещаването, за достойнството – разговор с бившите хазяи на Маестрото, с негови приятели и колеги. Мнозина от тях го помнят отвъд кариерата и аплодисментите и ни помагат да се вгледаме в човешката му природа – противоречива, понякога взривоопасна, но пленителна с тайните, които носи този рицар на честта. Филмът не разчиства сметки с миналото – той събира свидетелствата на хора, допуснати или въвлечени в живота на един изключителен човек, чиято личност се разкрива пред нас като безусловно респектираща, но едновременно с това – твърде противоречива и в известен смисъл трагична. Уникалността на този човек е в това, че той успява да се издигне над идейните, политическите и естетическите конфликти, раздиращи ХХ век, и да се утвърди като един от най-великите артисти в историята на операта.