И глухите чуват в Лисеу

И глухите чуват в Лисеу

Оперният театър- в полза на инвалидите

Три фондации, Федерацията на каталунските асоциации на хората с увреден слух, Испанската конфедерация на семействата с увреден слух и оперният театър „Лисеу” обединиха усилията си в полза на хората в неравностойно положение. Институциите си сътрудничат по проект за достъпа на глухите до обществени пространства, културни институции и места за развлечение. В театър „Лисеу” се въвежда в експлоатация магнитна слушалка, която ще предостави възможност на хората със слухови затруднения да се насладят напълно на спектаклите, които се поставят.

Системата има покритие както в целия концертен салон, така и във фоайетата, гардеробната и билетната каса на каталунския театър. Чрез нововъведението гостите на „Лисеу”, които носят своите слухови протези ще чуват звука по-добре и с по-високо качество. По този начин Гран театро дел Лисеу се нарежда пред всички оперни институции в света, които използват тази технология, която вече е била тествана от различни групи потребители със слухови апарати. Първият спектакъл, на който жителите и гостите на Барселона с увреден слух ще могат да присъстват, е премиерата на операта „Порги и Бес” от Джордж Гершуин, която ще се състои в петък, 18 юли 2014г. През цялата седмица по време на репетициите системата ще бъде изпробвана официално.

Тази инициатива е част от проекта „Достъпният Лисеу”, който се отнася зо различни групи хора с увреждания. Друга мярка, предприета от този оперен театър в Барселона, е насочена към незрящите хора, за които се разработва услугата „Аудио-описание на оперен спектакъл”. Чрез него те ще могат да разберат самостоятелно какво точно се случва на сцената във всеки момент от спектакъла – действия и движения на артистите, описание на декорите, костюмите и т.н.

В Испания живеят повече от 1 млн. души със слухови затруднения от най-различна степен, като 138 000 от тях са жители на Каталуния. Статистиката сочи, че един на всеки хиляда души от населението в Страната на тореадорите е засегнат от проблеми със слуха през целия си живот.