Мидори е бременна!

Мидори е бременна!

За първи път

42-годишната Мидори Гото очаква първото си дете, пише „Лос Анджелис таймс”. Представител на виртуозната цигуларка е потвърдил информацията, като е заявил, че тя се намира в първото тримесечие от бременността. Лицето, чиято самоличност не се посочва, е отказало да предостави допълнителни подробности. Новината бе потвърдена и от Нюйоркската филхармония, която изпрати лаконична официална информация за щастливото събитие. Но в текста се посочва, че „Гото е била уведомена от своите лекари да ограничи работата и пътуванията си за кратък период от време поради усложнения на бременността".

Това е основната причина, поради която Мидори трябваше да отмени своите ангажименти с този оркестър, както и с Фестивалния оркестър Аспен, предвидени за средата на юли тази година. На 18 и 19 юли Нюйоркската филхармония ще запази участието си във ”Vail Music Festival”, но вместо Мидори, солист ще бъде пианистът Йефим Бронфман. В началото на август великолепната цигуларка имаше планирани рецитали в Германия, които също отпадат. Засега участията на Мидори във Фестивала Люцерн, за които ви съобщихме ТУК, не са отменени.

Въпреки лекарските съвети, Мидори все пак ще се включи във Фестивала Равиния. На 16 юли 2014г. тя ще изпълни Цигулковия концерт на Чайковски в съпровод на Чикагския симфоничен оркестър под палката на финландската диригентка Сузана Мялки. Това произведение прозвуча и при гостуването на американската цигуларка с японски произход в България през 2011г. Нейната интерпретация спечели сърцата на ценителите на класическия звук, които присъстваха на концерта й в препълнената зала „България”. Събитието бе част от програмата на първото издание на цикъла „Музиката на Америка”, организиран от „Кантус Фирмус” и Фондация „Америка за България”. При гостуването си у нас Мидори бе придружена на сцената от своя български ученик Симеон Симеонов и изнесе своя концерт в съпровод на Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Максим Ешкенази. Припомняме ви, че в качеството си на Посланик на мира на ООН, тя посвети част от времето на своя престой в България и на редица образователни и социални инициативи.

Научете повече за Мидори на български и английски език ТУК

Интервю с цигуларката Мидори можете да откриете вдясно в раздел „Аудио” на този сайт.