Баренбойм в Палма де Майорка

Баренбойм в Палма де Майорка

На 10 юли 2014г.

Израело-аржентинският диригент Даниел Баренбойм направи кратко европейско турне на пулта на Щатскапале Берлин. След участията си Париж, Мадрид и Барселона, той реши да се отдаде на другата си страст- пианото. Затова музикантът пристигна в Палма де Майорка, където ще изнесе рецитал пред отбрана публика. Той ще участва във фестивала Formentor Sunset Classics, който развива връзката между високата култура и дейността на реномирания хотел Barceló Formentor, създаден от аржентинският милионер Адан Диел.

Мястото се е превърнало в своеобразен център на литературата, но с претенцията да разширява обхвата си и към други видове изкуства. От 2008г. до сега тук се провеждат Литературни беседи, а от 2011г. на това място се връчва наградата Formentor – едно от най-престижните литературни отличия в Европа. Негови носители са били мекисканският писател Карлос Фуентес и испанците Хуан Гойтисоло и Хавиер Мариас.

Фестивалът Formentor Sunset Classics възниква през 2013г., когато специални гости на събитието бяха Михаил Татарников, който дирижира „Руска епопея“ от Сергей Прокофиев. В гала вечерта участваха мецосопраното от трупата на Мариински театър Ирина Шишкова и Симфоничния оркестър на Балеарските острови. В първото издание на феста участва и Оркестъра на Маджо Музикале Фиорентино с диригент Зубин Мета, които заложиха изцяло на репертоар на Бетовен- Симфония № 3 в ми бемол мажор, оп.55 „Ероика“ и Симфония № 6 във фа мажор, оп.68 „Пасторална“.

Тази година бе привлечен Даниел Баренбойм, който ще представи клавирна програма с творби от Франц Шуберт почти на брега на Средиземно море. 71-годишният музикант ще представи своята интерпретация на Соната за пиано № 4 в ла минор, както и Соната за пиано № 13 в ла мажор, а накрая ще зарадва почитателите си със Соната за пиано № 17 в ре мажор. Впоследствие Баренбойм ще се отдаде не само на отдих, но и на подготовка за изпълнението на „Реквием“ от Макс Регер по време на Залцбургския фестивал. Творбата ще бъде изпълнена от музикантите от Виенската филхармония, а солист ще бъде „Кралят на операта“ Пласидо Доминго.

Фестивалът Formentor Sunset Classics в Палма де Майорка ще продължи на 19 септември 2014г. с участието на новозеландското сопрано Кири те Канава в съпровод на Симфоничния оркестър на Балеарските острови.

През юни 2014г. в София гостува г-н Фернандо Жилет, заместник-кмет на гр. Палма, с ресор „Култура“. Чуйте в аудиофайла вляво под снимката какво сподели той пред Георги Митов-Геми за останалите културни събития, забележителности и туристически предизвикателства в Палма де Майорка.