Лойд Уебър съживява „Котките”

Лойд Уебър съживява „Котките”

За 12 седмици в Лондон

Андрю Лойд Уебър е на път да разбере дали „Котките” ги очаква един нов живот – сценичен или филмов, съобщава Ройтерс. Британският композитор подготвя голямото завръщане на своя шедьовър от 1980г. в лондонския Уест Енд. Създателят на хитовите мюзикъли „Евита” и „Исус Христос Суперзвезда” обяви плановете си да съживи „Котките” със спектакли в рамките на 12 седмици, които ще се играят от 6 декември 2014г. на сцената на Лондон Паладиум. По този повод от престижната зала в английската столица посочиха, че по време на спектакъла ще бъдат допускани деца на половин цена, но е подготвена и специална изненада за тях- възможност да се превъплътят с помощта на професионални гримьори в образите от култовия мюзикъл.

Друга интересна подробност е, че за предстоящия спектакъл ще бъде събран отново оригиналния творчески екип- режисьорът Тревър Нун, хореографката Джилиан Лин, дизайнерът Джон Напиър и, разбира се, композиторът Андрю Лойд Уебър. „Мисля, че това е просто една голяма възможнсот за нас да направим второ издание на „Котките”. Обръщам се отново към това заглавие не само защото то ме привлича, а защото бих желал да го преосмисля”, обясни композиторът. Лойд Уебър счита, че „Фантомът на операта” и „Старлайт експрес” също е възможно да се завърнат с интересни филмови версии. „Да, това е напълно възможно”, откровен е музикантът. „Проведох сериозни разговори за екранизацията на „Котките”, но предстои да уточним подробностите за това”.

„Котките” е един от най-често поставяните мюзикъли в Уест Енд и на Бродуей. Спектакълът по либретото на Т.С. Елиът е игран 9000 пъти в рамките на 21 години, което е изключителен рекорд за подобна продукция. „Котките” получават приза „Оливие” и отличието „Най-добър мюзикъл” според „Ивнинг стандарт”. През 1983г. произведението печели 7 награди Тони, включително за „Най-добър мюзикъл”. Творбата на Андрю Лойд Уебър е представяна в повече от 30 държави, включително в България, преведен е на 10 езика и е посетен от 50 милиона души по целия свят. Музикалните албуми от Уест Енд и Бродуей спечелиха „Грами”, а темата „Memory“ е записана от над 150 изпълнители.