Гилбърт заменя Шаи в Люцерн

Гилбърт заменя Шаи в Люцерн

Фестивалът започва на 15 август 2014г.

От 15 август до 14 септември 2014г. ще се проведе традиционният летен фестивал в швейцарския град Люцерн. Тази година се очакват около 120 000 посетители . Основан през 1988г. като Великденски фестивал, към момента събитието се разрасна в лятно мероприятие и специален клавирен фест, който се провежда през ноември. Темата на тазгодишния Фестивал е „Психея и огромната сила на музиката”. Организаторите се опитват да открият отговори на въпросите: „Как музиката успява да управлява или обърква нашите души? В какви моменти тя предизвиква радост или ни кара да се движим? Кога ни прави тъжни и кога- тържествуващи? Отговорите ще поднесе цяла плеяда звезди от класическата сцена като диригентите Даниел Баренбойм, Марис Янсонс, Валери Гергиев, Франц Велзер- Мьост и сър Саймън Ратъл, оперните певици Чечилия Бартоли и Ан-Софи Мутер, пианистите Ланг Ланг и Мъри Перайя. Главен диригент на Фестивалния оркестър Люцерн ще бъде Андрис Нелсонс. Специално участие ще вземе цигуларката Мидори, която гостува в България в рамките на цикъла „Музиката на Америка” през 2011г. Нейната изява е планирана за 25 август 2014г., когато ще изпълни Цигулковия концерт на Менделсон в съпровод на Камерен оркестър Малер под палката на Даниеле Гати. Преди това Мидори ще изнесе два рецитала с музиката на Йохан Себастиан Бах и ще се включи във фестивалния проект „Lounge” със съвместно изпълнение с бандонеониста Михаел Цисман.

Извън всякакви предвиждания обаче се появи отказът на един от големите световни диригенти на нашето време. Италианският маестро с френски произход Рикардо Шаи отмени участията си на 7 и 8 септември, когато трябваше да се качи на пулта на Гевандхаус оркестър Лайпциг. Причината – фрактура на ръката на прочутия диригент. Това съвсем не означава, че оркестърът отпада от програмата. Организаторите успяха да договорят участието на главния диригент на Нюйоркската филхармония Алън Гилбърт.

Три от концертите на Фестивала Люцерн вече са напълно продадени: гостуването на Западно-източния оркестър Диван с диригент Даниел Баренбойм, концерта с участието на пианиста Маурицио Полини, както и участието на Оркестъра на Мариински театър със солист Даниил Трифонов и диригент Валери Гергиев.

Лятното издание на Фестивала Люцерн предвижда два майсторски класа: вокален - с канадското сопрано Барбара Ханигън и диригентски- с швейцареца Хайнц Холигер, когото познавате също като обоист и композитор. Резултатите от работата на младите таланти с изтъкнатите имена ще бъдат показани в два концерта в Кьолн и в Гелзенкирхен.