Шуберт на плажа?

Шуберт на плажа?

В Шотландия

Гигантски портрет на Франц Шуберт се появи на плажа Fife’s Elie преди да изчезне заради предстоящата приливна вълна. Изображението на един от най-разпознаваемите композитори от епохата на Романтизма бе създадено по време на Фестивала Ийст Нюк във Файф, Шотландия. Портретът на композитора бе създаден от група артисти, които се занимават с алтернативни видове изкуства, като например изграждане на скулптури от парни двигатели, съвременни арт техники върху кораби и морски фарове и др. Събитието има за цел да представи предстоящите музикални събития през уикенда, посветени на творчеството на Шуберт. В тях ще участват пианистите Кристиан Закарияс и Лир Уилямс, Клавирно трио Гулд, сопраното Малин Кристенсон и членове на Белчеа квартет и Шотландски камерен оркестър. Сред акцентите в програмата са изпълнението на Клавирно трио в ми бемол мажор, D929 и Симфония № 8 в си бемол - "Недовършена", написани от австрийския композитор.

Фестивалът Ийст Нюк е един от най-посещаваните летни празници на изкуствата в Шотландия, който съществува от 2004г. В самото начало мероприятието е посрещнало само 700 гости, а днес броят на посетителите достига 25 000 души. Идеята е на Доналд и Луиза Макдоналд, които решили да организират музикално събитие през 1999г. в местна църква, но с известни музиканти. За целта поканили Шотландския камерен оркестър. Приемът на публиката бил толкова добър, че след концерта музикантите пожелали да направят ежегоден концертен цикъл в града. Инициативата прераснала във фестивал за класическа камерна музика, джаз, фолклорна и електронна музика, а като допълнение се появили филми, изложби, арт инсталации и литературни премиери. От 2012г. се осъществи и още една идея - беседи с водещите писатели от Обединеното кралство и най-известните представители на литературата в Шотландия. „Всеки фестивал представя нещо ново и необичайно”, коментират организаторите.

Тази година акцент в програмата са пясъчните скулптури. За целта са били докарани допълнително 20 тона пясък, които са превърнати в изящни произведения на изкуството. Фестивалът продължава до 6 юли 2014г.