Мортие с посмъртен приз „Дягилев“

Мортие с посмъртен приз „Дягилев“

В Перм, Русия

На 30 юни завърши 8-то издание на Международния фестивал „Дягилев“, който се провежда в руския град Перм, където прочутият балетен импресарио прекарва своето детство. Всяка година в рамките на събитието се връчва награда на името на Сергей Дягилев. Това е първото професионално отличие в днешна Русия за най-добър продуцентски проект в сферата на изпълнителските изкуства. Призът е учреден през 2003г., но през 2012г. получава нов импулс на развитие, след като в журито са привлечени водещи специалисти в областта на театралното продуцентство в т.ч. интенданти, директори на фестивали и оперни сцени, критици и представители на културни институции. През 2012 г. и 2013г. за председател на журито е избран легендарният реформатор на съвременната опера Жерар Мортие.

В началото на година светът се раздели завинаги с него, но едва сега Мортие получава посмъртно Наградата „Дягилев“. Тази възможност не е изключена според правилника за връчване на отличието, въпреки че целта е да се предоставя на жив продуцент за конкретен спектакъл. Без съмнение обаче в случая на покойния Мортие е било оценено „съвкупност от цялостната му дейност“. Все пак, номинацията е за неговия спектакъл „Индианската кралица“ от Хенри Пърсел, поставена в Кралския театър в Мадрид.

Ежегодният приз поощрява организатори на културни проекти, свързани с работата на Дягилев и на оперни, танцови, балетни постановки с нови сценични интерпретации, които разкриват своя новаторски потенциал пред публиката. Паричната равностойност на наградата ще бъде оплзотворена за публикуването на руски език на книгата на Жерар Мортие „Драматургията, една страст“, която той написа през 2009г.

Останалите претенденти за тазгодишната Награда „Дягилев“ бяха Джон Бери за спектакъла „Воцек“ от Албан Берг на Английската национална опера, Юрген Флим за операта „Царска годеница“ от Николай Римски-Корсаков - продукция на Щатсопер Берлин, и Ева Вагнер- Паские и Катарина Вагнер за „Валкюра“ на Фестивала Байройт.

Неотдавна бе връчена награда на името на Жерар Мортие. Припомнете си ТУК