От местопрестъплението: Метрополитън

От местопрестъплението: Метрополитън

Операта осъмна в графити

Част от сградата на Метрополитън опера в Ню Йорк е била поразена от вандалска проява през изминалата седмица. Картини, скулптури и административни офиси в сградата осъмнаха в графити. Американската полиция е предприела незабавни мерки за залавяне на извършителя на деянието.

Работник от прочутия оперен театър първи е забелязал щетите около 8 часа сутринта в сряда. Според следователите, престъплението е извършено от мъж, който е проникнал в сградата между 7.15 и 8.00 часа. Полицията е констатирала, че са нанесени щети върху произведения на изкуството, които са били надраскани със спрей, а върху част от стените са изписани ругатни и нецензурни думи. Стойността на една от картините, която е почти унищожена, възлиза на 50 000 щатски долара, твърдят разследващите власти.

От ръководството на Метрополитън опера бяха лаконични в коментара си относно вандалската проява. В съобщение до медиите се посочва, че върху един от най-изтъкнатите музикални центрове в света са нанесени „малки и незначителни трайни щети”.

Следователите работят по версията за връзка между инцидента и текущите трудови спорове в оперния театър. Те привеждат като доказателство за това, че в сградата не е имало влизане с взлом. Припомняме ви, че Мет планира да намали разходите за труд, което затрудни преговорите с профсъюзните лидери за постигане на нов колективен договор. Изпълнителният директор на Американската гилдия на музикалните дейци Алън Гордън не вярва, че престъплението е свързано с тези преговори. „Никой не е толкова луд”, споделя той.