Кубински балетист слиза от сцената

Кубински балетист слиза от сцената

Последният спектакъл на Карлос Акоста

Прочутият кубински балетист Карлос Акоста обяви, че ще напусне света на класическия балет, след като изиграе главната роля в спектакъла „Кармен”. Премиерата на новата продукция предстои през септември 2015г. в Кралския балет в Лондон. Хореографията в тази балетна постановка е дело на самия Акоста. „Няма да е традиционна. Напротив- модерна и директна!”.

Пред британския ежедневник ”The Telegraph”, 40-годишният балетист заяви, че няма да се оттегли напълно от изкуството на танца, а ще продължи да работи върху съвременни хореографии. „Предвиждам да остана в класическия балет още две години, които ще бъдат моята „лебедова песен”, споделя той. „Дълго време тъгувах, че този момент наближава. Не е справедливо спрямо публиката, но рутината, репетициите, болките си казаха своето”, заявява откровено кубинецът. На въпроса за съветите, които би дал на младите балетисти и балерини, Карлос Акоста отговори: „Много да мечтаят и да работят здраво!” Балетистът възнамерява да открие и своя танцова трупа, която „ще бъде малка, за да „избегна незабавното постъпване на ръководния пост, защото ще бъде изтощителен”.

Преди да се занимава с изкуство, Акоста израства в среда, изпълнена с агресия и престъпност. Баща му попада в затвора с двугодишна присъда, а майка му получава мозъчен кръвоизлив. Сестрите на Карлос се заемат с неговото възпитание. От родния град Лос Пинос се премества във Виля Клара, където никой не го очаква и не го приемат в местното учебно заведение. Отправя се към Пинар дел Рио, където получава образование по изкуствата. Впоследствие Карлос Акоста се явява на приемен изпит при прочутата Рамона Елсира де Саа Бейо- директор и преподавател в Националното балетно училище в Хавана, което завършва през 1991г. Тогава постъпва в Националния балет на Куба, а 3 години по-късно става премиер солист. Физическата му форма, съчетана с пластичността и артистичността, довеждат балетиста до трупите на „Театро Нуово”, Торино, Италия, „Хюстън балет”, САЩ, Английския национален балет, Американския балетен театър и др. Получава покани за гостувания в Европа, Азия и Южна Америка. Акоста получава роли както от класическия репертоар, така и участия в съвременни хореографии.

От 1998г. до сега Карлос Акоста е част от трупата на Кралския балет в Лондон. Като гостуващ премиер солист, получава възможност да се превъплъщава в образите на Зигфрид („Лебедово езеро”), Албрехт („Жизел”), Ромео („Ромео и Жулиета”), Базилио („Дон Кихот”) и др. Акоста е носител на множество престижни отличия от Швейцария, Италия, Франция, Полша и др. През 2007г. той публикува автобиографичната си книга, озаглавена ”No Way Home”, а миналата година бе отпечатан и дебютния му роман ”Pig's foot”.