Даниеле де Ниесе проявява благотворителност

Даниеле де Ниесе проявява благотворителност

В Лондон

Тази вечер австралийското сопрано Даниеле де Ниесе е поканена да изнесе благотворителен рецитал в Лондон. Оперната певица подкрепя каузата, подета от Изследователския фонд „Сохана“, създаден от родителите на Сохана Колинс. 11-годишният младеж от Айлингтън, Лондон страда от рядкото генетично заболяване Булозна епидермолиза, при което кожата и лигавиците на тялото се толкова чувствителни при допир, че оставят болезнени, отворени рани. Заради уязвимостта на кожата, децата с булозна епидермолиза често се наричат „пеперудените деца“. Родителите на Сохана създават този благотворителен фонд за насърчаване на научните изследвания на този и различните видове рак на кожата, както и откриването на лечение на заболяването.

Участието на Даниеле де Ниесе не е случайно. Талантливото сопрано се превърна в един от най-бързо развиващите се изпълнители на оперната сцена благодарение на харизматичното си излъчване и завладяващия си глас. Въпреки това, съпругата на шефа на Фестивала „Глайндбърн“ участва активно в дълбоко хуманни прояви. Самата Даниеле е посланик на Фондация за децата и изкуствата, основана от Принца на Уелс. Точно преди година тя покани на сцената на Кралската опера „Ковънт гардън“ 120 ученици, които изпълниха собствени произведения, а впоследствие се насладиха на спектакъла „Бохеми“. В резултат на проявата бяха привлечени средства за стимулиране на връзката между децата и оперното изкуство.

На рецитала днес Даниеле де Ниесе ще представи оперни арии от Хендел, Бизе и Пучини и други творби от Пуленк, Форе, Гершуин и др., в съпровод на американския пианист Камерън Стоу. Събитието ще се проведе в бароковата църква „Сейнт Джоунс“, разположена на Смит Скуеър, Уестминстър, която днес представлява един от най-изисканите музикални центрове. Сградата е завършена през 1728г., но първият камък е положен на 14 май 1714г. Въпреки че съществува вече 300 години, това място изпълнява функциите на концертна зала едва от 45 години. След бомбардировките през 1941г. в Лондон, сградата е била частично разрушена, а през 1965г. са започнали укрепителните и реставрационни дейности. На откриването изнасят рецитал Джоан Съдърланд и Ричард Бониндж.

Концертният календар на Даниеле де Ниесе е запълнен с ангажименти през октомври и ноември 2014г. , когато ще изпълни главната роля в операта „Партенопа“ от Г.Ф.Хендел в Оперния театър на Сан Франциско. През декември 35-годишната оперна певица ще се превъплъти в образа на Графиня Алмавива в „Сватбата на Фигаро“ от В.А.Моцарт на сцената на Метрополитън опера, Ню Йорк.