Борис Христов казваше: „Пейте и се молете!“

Борис Христов казваше: „Пейте и се молете!“

Честванията в Италия

„Избрах сюжета за „Молитвата на Борис Христов, защото някак си познаваме Борис Христов повече от света на операта. Но това, което той сътвори с руските и български църковни песнопения, беше нещо, което той изля от сърцето си. Това наистина беше неговата най-съкровена молитва“. Думите са на д-р Магдалена Манолова - авторът на документалния филм и изложбата „Молитвата на Борис Христов“, които тя посвети на 100-годишнината от рождението на тази извънредна фигура от нашата култура. През месец май тя отпътува до Рим, за да участва в тържествата в Италия, които започнаха още на 18-ти, рождения ден на Борис Христов. Когато се завърна от там, г-жа Манолова гостува в Класик ФМ и разказа впечатленията си от представянето на италианска земя на своя филмов разказ и експозицията от фотоси. А филмът и изложбата разкриват много ценни моменти от завръщането на великия бас в родината, когато идва, за да направи своите легендарни църковни записи в храм-паметника „Св. Александър Невски“. Ако тази тема е някак естествена и близка до всички нас българите, то за Италия образът на Борис е преди всичко образ на един феноменален артист от оперната сцена. Затова и интересът именно там към неговата друга страна – дълбоко духовна и молитвена, е изключително силен: „В Италия, където го познават в цялата дълбочина на операта, тази тема е малко непозната и в началото имаше едно по-студено усещане – разказва Магдалена Манолова – но, когато я изживяха, когато темата влезе в сърцата им, някак си се стопиха и ледовете. Те казваха – това не е познатият ни Борис, когото сме чували в операта и когото познаваме от песенното творчество, където също е много различен… Но те забелязаха неговото желание - да не личи, че оперен певец пее! Защото той казва: „Пейте и се молете!“

Ето и част от събитията, проведени в Италия, където великият българин живя: в Рим на 18 май тържествено бе открито честването с представяне на диптиха „Молитвата на Борис Христов“ и филма „Писмо от Тоскана“ на Георги Тошев. Седмица по-късно, на 25 май, в зала „Петраси“ на Аудиториума „Парка на музиката“ в Рим се състоя празничния концерт на млади оперни певци със словото на Маурицио Модуньо. Той откри вечерта с доклада „Портрета на един глас“, с участието и на Чечилия Гоби. Инициативите в Италия обединиха усилията на българските и италиански институции – на Българското Министерство на културата, Националната Академия „Санта Чечилия“, фондация „Борис Христов“, Българския културен институт в Рим, Посолството на РБългария в Италия и на посолството ни във Ватикана, Държавния културен институт при МнВр, на българската общност. Магдалена Манолова смята, че този концерт е бил „отлично замислен с участието на възпитаници на фондация „Борис Христов“ и „Оперно студио“ към Академията – двама баси и двама баритони, двама българи и двама италианци, като един особен портрет на гласовете на българи и италианци. Програмата бе представена като реплика на последния концерт на Борис Христов в Италия през 1977 година – концерт с една изключителна програма – от барока до руската музика. Двамата българи /също и италианските певци/ – баритонът Иво Йорданов и басът Делян Славов, са специализанти към фондацията „Борис Христов“ в Рим и в Оперното студио на Националната академия „Санта Чечилия“.

Освен всички тези събития, сега проектът „Молитвата на Борис Христов“ на Магдалена Манолова очаква своите премиери и пред публиката в България: на 19 юни от 18ч. в Галерията на зала „България“ ще бъде открита изложбата, а на 25 юни от 19ч. в зала „Люмиер“ на НДК ще бъде показан и документалния филм. Всичко за съдържанието на целия проект, за отзвука му в Италия, за историята около уникалната Златна плоча, която „Балкантон“ издава и за срещата на г-жа Манолова преди години със самия Борис Христов – чуйте в интервюто ни с нея, под снимките вляво!