„С всеки нов концерт имам нови идеи”

„С всеки нов концерт имам нови идеи”

Елин Колев - на 19.06.2014г. във Варна

„С всеки нов концерт имам нови идеи, нови инспирации”- това заяви цигуларят Елин Колев в студиото на Класик ФМ радио. Младият музикант, който живее, учи и работи предимно в Германия пристигна в България за концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио, с който дебютира на 14 май 2013г. в София. Тогава той изпълни Третият цигулков концерт на Моцарт. „Страшно приятен опит в София! Мисля, че беше много сърдечна публиката в зала „България”. Много се радвам всеки път, когато изнасям концерт тук, защото има друга атмосфера за мен и се чувствам като у дома си”, подчерта Елин Колев. Сега талантливият цигулар ще покори публиката във Варна, която ще се наслади на неговата интерпретация на „Интродукция и рондо капричиозо” от Камий Сен Санс и Фантазия "Кармен" за цигулка и оркестър от Пабло Сарасате. Диригент ще бъде Григор Паликаров, а в концерта ще вземе участие и пианистката Виктория Василенко.

„За последен път изпълних „Интродукцията”, когато бях 12 - годишен. Свирих я и на церемонията „Музикант на годината” /бел.ред. победител в категория „Дебют” за 2014г./ Сега, след 5 години, една такава пиеса е много интересна за мен, защото имам съвсем различен поглед към нея”, припомни 17-годишният Елин Колев. „Напоследък Фантазия „Кармен” я свиря много често. Чувствам в кръвта си тази пиеса. В нея музиката ми казва нещо и имам усещането, че чрез тази музика и аз също мога да споделя нещо свое ”, добави той. Въпреки че обича да свири Моцарт, Колев не пропусна да отбележи, че в последно време отделя много време на Бетовен. „В началото на март свирих Цигулковия концерт на Бетовен със Саксонската филхармония под диригентството на Флориан Мерц в град Бателстер, Германия. Голямо преживяване, защото за първи път свирих този концерт пред публика и сега ми е любимият. Имах съвсем ново усещане като музикант. Много време отделих на този концерт”, признава Елин. Съвсем откровено разкри и още една подробност - „Започнах да свиря на цигулка, след това разбрах, че имам талант. Родителите ми го разбраха и ми помогнаха за това, за което съм им много благодарен”.

В момента Елин Колев свири с цигулка на флорeнтинския лютиер Лоренцо Каркаси от 1749 г., предоставена от Фондация „Алберт Екщайн“. „Един от новаторите в италианската цигулкова школа Реми Принчипе е притежавал този инструмент. Тази цигулка има хубав звук и е много отворена за сцена. Чувствам се комфортно с нея”, каза още младият цигулар.

Възпитаникът на проф. Йозеф Рисин продължава обучението си в Университета за музика в Карлсруе, но не спира да мисли за сцената. След гостуването му на фестивала „Варненско лято”, Елин Колев ще се участва и в Академия „Швайц” на престижния Фестивал „Вербие”, Швейцария. Предстоят му два концерта в ”Alte Oper”- Франкфурт /18 октомври/ и в ”Schauspielhaus” в Дрезден /25 октомври/, а нова среща с българските почитатели на класическия звук е планирана през ноември 2014г. в София. „Опитвам се да предам на публиката, каквото аз чувствам в музиката. Искам да инспирирам публиката по такъв начин, че след края на концерта да си тръгне с приятно усещане”, отбелязва младият цигулар.

Как преминава един ден на Елин Колев? С какво се занимава извън музикалната сцена? Какво ще посъветва своите връстници? Чуйте в интервюто на Георги Митов-Геми, в звуковия файл под снимката вляво, записано специално за читателите на сайта на Класик ФМ.