С „НАПРАВИ СИ САМ“ БИЛБОРД СТАРТИРА КАМПАНИЯТА НА СЕКТОР АРТ

С „НАПРАВИ СИ САМ“ БИЛБОРД СТАРТИРА КАМПАНИЯТА НА СЕКТОР АРТ

Изложението ще бъде открито с награди за млади артисти с голям талант

Между 20 и 26 юни СЕКТОР АРТ - първото национално изложение на художествените училища в България - ще представи разнообразна селекция от произведения, създадени от ученици в българските художествени гимназии. Посетителите на изложението, което ще се проведе в НДК, ще могат да присъстват на демонстрации и да се включат в уъркшопи в областта на художествените занаяти. СЕКТОР АРТ се организира от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС под патронажа на Министерството на културата и с подкрепата на Фондация „Америка за България". Дни преди събитието, СЕКТОР АРТ се впуска в диалог с обществото, чрез артистични акции в градската среда.

СЕКТОР АРТ СТАРТИРА С КАМПАНИЯ ОТ АКЦИИ В ГРАДСКА СРЕДА

Ван Гог, Уорхол, Ешер и Матис един до друг върху „направи си сам“ билборд

С атрактивни мини-събития на открито стартира комуникационната кампания на СЕКТОР АРТ. Заедно с млади художници, организаторите на изложението създадоха сами в реално време първия билборд на СЕКТОР АРТ. „Печатната реклама има дълъг процес на реализация, свързан с графичен дизайн, арт-директор, предпечатна подготовка, печат и прочие. Искахме да съкратим този момент, като акцентираме на директната връзка между художника и рекламата“ коментира Любен Кулелиев, председател на Център АЛОС. Билбордът обединява четири емблематични картини – „Слънчогледите“ на Ван Гог, „Мерилин Монро“ на Уорхол, „Крокотак“ на Ешер и „Вихрушка“ на Матис. „Причината да изберем тези картини е фактът, че през последните години те са широко използвани в рекламната индустрия. Постарахме се да ги представим с нов облик в познат контекст“ - разказва Боян, студент по Изобразително изкуство в СУ и участник в акцията на СЕКТОР АРТ.

ОТКРИВАНЕ НА СЕКТОР АРТ

Стипендии за млади таланти

Изложението СЕКТОР АРТ ще бъде открито на 20-ти юни в НДК с награждаване на учениците спечелили Националния младежки конкурс по изящни, приложни изкуства и дизайн. Конкурсът ще представи творбите на ученици от VIII до XI клас от четиринадесетте художествени училища в цяла България. Участниците ще бъдат оценявани от авторитетно жури, което ще награди млади автори с ежемесечни едногодишни стипендии, осигурени по Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2014 г. Ще бъдат класирани ученици на първо, второ и трето място от всяка от дванайсетте специалности в гимназиите.

Център за неформално образование и културна дейност АЛОС предоставя образователни алтернативи в сферата на съвременното изкуство, инициира културни събития и проекти с образователен характер и популяризира алтернативни културни пространства и продукти. През последните години АЛОС работи в тясна връзка с артисти, образователни и културни институции, както и с представители на неправителствения сектор и бизнеса. Именно опитът на организацията е основополагащ за създаването на националното изложение СЕКТОР АРТ, чиято идея е да събере на едно място сектора на художественото образование, което подготвя кадри в областите на изкуството, творческите и културни индустрии, както и бизнес секторът, в който тези кадри биха се реализирали.

Прочетете ТУК за цветното предизвикателство на СЕКТОР АРТ.