Маазел изглежда във форма

Маазел изглежда във форма

Или не съвсем

Последните новини около влошеното здравословно състояние на Лорин Маазел може да се окажат силно преувеличени. 84-годишният диригент се възстановява от онова, което съпругата му Дитлинде Турбан-Маазел окачестви като „пълно изтощение, предизвикано от диригентската работа и графика с пътуванията”. Тя е административен директор и асоцииран артистичен директор на Фестивала Касълтън, който предстои на 28 юни 2014г. и в който ще участва именитият маестро. Самият Маазел благодари за подкрепата на своите колеги, почитатели и приятели, които са проявили загриженост за неотдавнашното му заболяване. В момента диригентът е у дома си в Рапаханок Каунти, Вирджиния, САЩ, където се подготвя за Фестивала Касълтън. По време на събитието той ще се съсредоточи върху работата си като изпълнителен и артистичен директор, ментор, преподавател и откривател на таланти.

„След слуховете за здравето ми, се удвоиха поканите, които получих от оркестри като Виенската филхармония, Берлинската филхармония, Оркестър Филхармония и др.”, пише Лорин Маазел в съобщение до медиите. „Вярвам, че винаги съм действал като отговорен професионалист. Моите лекари ме насърчаваха да продължа със задълженията ми като диригент от началото на сезон 2014/2015, което не изключва случайни появявания на пулта. Същевременно чувството ми за отговорност не ми позволява да приема официално, каквито и да било изяви до тогава. Това означава, че с болка в сърцето съм длъжен да откажа поста „музикален директор” на един от най-добрите световни оркестри- Мюнхенската филхармония за третият и последен за мен сезон 2014/2015”, посочи той.

Маазел ще проведе майсторски клас за 15 диригенти, които ще се качат на пулта на 55-членния фестивален оркестър. На 28 юни американският диригент ще ръководи този оркестров състав на откриването на Фестивала Касълтън с постановката „Мадам Бътерфлай”, която ще се играе на 6 и 11 юли. В календара на Лорин Маазел е записано да дирижира концерта „Кing Mozart” на 29 юни и операта „Дон Жуан” от В.А.Моцарт на 5 юли.