Девентър: „Политиците трябва да познават приноса на фестивалите”

Девентър: „Политиците трябва да познават приноса на фестивалите”

Старт на „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“

„Политиците трябва да знаят колко голям е приносът на фестивалите за развитие на изкуството, за развитие на обществото, за личностното развитие на всеки един потребител на културен продукт. Те трябва да са много добре запознати с този ефект на фестивалите.” Това заяви генералният секретар на Европейската фестивална асоциация Катрин Девентър, която гостува в студиото на Класик ФМ радио.

На 11 юни 2014г. в София стартира кампанията по набиране на кандидати за пилотния проект на Европейската комисия „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“, разработван съвместно с Европейската фестивална асоциация /ЕФА/. Основен партньор на проекта в България е Българската фестивална асоциация /БФА/, която е и пълноправен член на ЕФА.

„Основната цел е арт фестивалите да бъдат представени на много високо ниво в цяла Европа. Те ще попаднат в специален гид, който ще бъде представен през есента на 2014г. Това е огромна възможност за българските творци да присъединят българските фестивали към този голям справочник за европейските фестивали. Така всички граждани на Европа и извън Стария континент, които посещават България, ще бъдат запознати с картата на фестивалите с особена артистична стойност във вашата страна, както и в останалите 28 страни-членки на ЕС”, сподели Девентър.

От своя страна, „БФА ще изготви карта на фестивалите”, подчерта председателят на БФА Васил Димитров. В ефира на „Сутрешно кафе" с водещ Георги Митов-Геми той обяви, че „специална комисия ще оцени кандидатите за званието „Европейски фестивал”, което на практика представлява сертификат за качество”. Впоследствие кандидатурите ще бъдат изпратени в Брюксел, където ще бъдат окончателно оценени в проекта „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ и ще получат званието.

„Това поставя българските фестивали, по сериозен начин, в едно съревнование с най-големите европейски фестивали. За тези, които получат такъв сертификат, това е добра врата за бъдещето и европейското качество”, каза още Димитров. Според него, „тези фестивали, които получат званието, ще бъдат публикувани в множество информационни материали, в т.ч. и туристически, и ще дадат една истинска основа за това българските фестивали да бъдат оценени като част от икономическите процеси в България. Пред българските фестивали стои предизвикателството да докажат, че те не са само културен, но и икономически феномен”, смята председателят на БФА. „Ние разполагаме с творчески, организационен капацитет, равен на повечето от западноевропейските страни, но има проблем с размера на финансиране, с критериите за оценка на фестивалите. Всички артисти, които се канят на международно ниво, получават еднакви хонорари във всички страни, в които участват. Солидарността трябва да бъде водеща и трябва да изравняваме тези нива с Европа – в здравеопазването, образованието, културата”, посочи Васил Димитров.

„От всички фестивали ще бъдат избрани ограничен брой фестивали благодарение на техните най-високи достойнства и най-силно въздействие върху средата за сезон 2015-2016г.”, добави Катрин Девентър. Генералният секретар на ЕФА счита, че „основното е да бъдем верни на мястото, на своята общност, на самите себе си чрез изкуството и да откриваме местата, себе си и нашите общности чрез изкуството”.

Критериите за избор ще бъдат публикувани в сайта www.effe.eu, а формулярите и механизмите за кандидатстване ще откриете на сайта www.bfa.bg