Рикардо Мути получава Наградата „Принцът на Астурия”

Рикардо Мути получава Наградата „Принцът на Астурия”

Церемонията ще се състои през септември

Италианецът бе оценен заради „страстта и виртуозността, с които дирижира някои от най-уважаваните световни оркестри, като оставя трайна следа в интерпретациите им и ги прави универсални”. Предложението за наградата идва от Тереза Берганса, която е носител на същата награда в категорията „Изкуство” през 1991г.

Роденият на 28 юли 1941 година в Неапол Рикардо Мути най-напред завършва музикално училище в своя град, след което се дипломира в консерваторията на Сан Пиетро а Майела със специалност „Пиано” в класа на Винченцо Витале. Специализира композиция и дирижиране в консерваторията в Милано. На 27 години Рикардо Мути получава покана да стане главен музикален директор на фестивала Майски музикални тържества във Флоренция.

От 1972 г. дирижира някои от прочутите световни оркестри: Лондонската филхармония, Филаделфийската филхармония, Оркестърът на миланската Ла Скала и др. Изявите му обаче се свързват не само с тези оркестри. Рикардо Мути е традиционен гост на фестивала в Залцбург още от 1971 г. Той дирижира редовно в Баварската опера, застава на пулта на Виенската филхармония, участва във фестивала в Равена.  По време на кариерата си Рикардо Мути получава куп престижни отличия. Той е доктор хонорис кауза от Университета във Филаделфия, Университета в Барселона и т.н. Член е на Кралската музикална академия, Академията на Санта Чечилия, Академията "Луиджи Керубини" във Флоренция и Филхармоничната академия на Болоня. Кавалер е на Великия кръст на Италия. През декември 1992 г. е награден с Ордена на Почетния легион на Франция, а през 2000-та кралица Елизабет II му връчи Ордена на Британската империя.
            Наградата „Принцът на Астурия” се връчва от 1981г. в Овиедо. Тя  се смята за испанския вариант на Нобеловата награда и се присъжда от обществената "Фондация Принц на Астурия", председателствана от престолонаследника на Испания Принц Фелипе. Лауреатите получават оригинална скулптура на Жоан Миро и парична награда в размер на 50 000 евро. Категориите са осем на брой, като сред тях са наука, литература, спорт и др. 31-вото издание на наградата „Принцът на Астурия” събра кандидатитури от 35 държави.