Фрюбек де Бургос се оттегля от сцената

Фрюбек де Бургос се оттегля от сцената

На 80 години

Освен от абдикацията на Крал Хуан Карлос І, Испания се вълнува и от още едно оттегляне- този път от диригентския „трон". Маестро Рафаел Фрюбек де Бургос изоставя пулта завинаги. Новината бе разпространена в комюнике на неговата концертна агенция Musiespaña. От съобщението става ясно, че „вследствие на влошаване на здравословното му състояние, маестрото не е в състояние да се заеме с професионалните си ангажименти по най-добрия начин. Поради това той се задължава с огромна болка да оповести оттеглянето си от сцената”.

През изминалата седмица бе публикувана и информация с думите на самия Фрюбек де Бургос. „Трябва да призная публично, че имам рак. В това здравословно състояние не мога да дирижирам, както бих желал и затова няма да поемам следващите ми ангажименти”, заяви 80-годишният маестро.

На 14 март 2014г. Рафаел Фрюбек де Бургос припадна по време на дирижирането на Националния оркестър на Вашингтон, който изпълняваше „Римски пинии” от Оторино Респиги. Въпреки това, диригентът се съвзе и довърши произведението. Това бе и последният му концерт. За последен път на испанска сцена, Фрюбек де Бургос се качи на 14 февруари на сцената на Театро Монументал, Мадрид, за да дирижира Симфоничния оркестър на Испанските радио и телевизия. През изминалото лято той участваше на Фестивалите в Гранада и Сантандер и имаше много други изяви.

През 2011г. Musical America избра Рафаел Фрюбек де Бургос за Диригент на годината. До оттеглянето си той бе главен диригент на Националния симфоничен оркестър на Дания. През последните години развиваше и специална връзка с Бостънския симфоничен оркестър, загрижен за здравето на бившия музикален директор на състава Джеймс Ливайн. Предвиждаше се да дирижира 3 пъти този оркестър по време на Фестивала в Тангълууд, както и две седмици през октомври 2014г. През март 2015г. Фрюбек де Бургос беше планирано да участва във Фестивала „Сюита Иберия” в Кенеди Център. Промените, които настъпват около концертите с официалното слизане на диригента от подиума, все още се уточняват.