Бетовенфест в Бон почита Лист

Бетовенфест в Бон почита Лист

Събитието е посветено на 200 години от рождението му

Мотото на проявата е „Музика за бъдещето. Бетовен, Лист и музикалните нововъведения”. Фестивалът ще обърне внимание на Ференц Лист не само като композитор, а и като виртуозен изпълнител, меценат и директор на първия Бетовенфест през 1845г.
В “Нощта на Лист” на 24 септември са организирани десет концерта в пет града, които ще разкрият многобройните лица на композитора, свързани с неговото музикално творчество- от симфоничното до фолклорното звучене.
В Бон ще се съберат редица световноизвестни музиканти. Сред гостите са Симфоничния оркестър на Питсбърг, чийто солисти ще бъдат Ане - Софи Мутер и Елен Гримо, Израелската филхармония под палката на Зубин Мета, Лондонският симфоничен оркестър и диригентите Джон Елиът Гардинър и сър Колин Дейвис и др.
На 11 септември 2011г. италианският бароков оркестър „Дзефиро”, дирижиран от обоиста Алфредо Бернардини, ще представи „Музика на водата” от Хендел. Само ден по-късно португалската пианистка Мария Жоао Пиреш ще изпълни Третият клавирен концерт на Бетовен в съпровод на Гевандхаус оркестър Лайпциг под диригенството на Рикардо Шаи.
Предстои и първото участие извън родината на Младежкия национален оркестър на Ирак.