Интерпол издирва собственик на Страдивариус

Интерпол издирва собственик на Страдивариус

В Тверска област

Руските следователи призоваха за съдействие международната полицейска организация Интерпол. Причината е проследяване на собственик на старинна цигулка Страдивариус, която е била конфискувана по време на полицейска акция в Тверска област, намираща се в северозападната част на Русия. Властите са открили инструмента, след като са проникнали в дома на мъж, заподозрян в извършването на няколко кражби в района, става ясно от официалното изявление на Министерството на вътрешните работи на страната.

Цигулката, чиито струни липсват, е била съхранявана в черен калъф с надпис "Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno 1721”. Както се посочва в полицейския доклад по случая, на пръв поглед инструментът е бил изработен от легендарния италиански лютиер Антонио Страдивари. Полицията обаче установява сътрудничество със специалисти от Музея на музикалната култура „М.И.Глинка” в Москва. От техния внимателен анализ следва, че всъщност цигулката има немски произход и вероятно е изработена в края на 19 век. Според тях, „етикетът” на струнния инструмент не е рядкост, тъй като именно той влияе върху неговата стойност, която в някои случаи може да достигне милиони долари. Междувременно в интернет пространството именно този модел Страдивариус създава дискусии относно оригиналния му вид, сравнен с майсторското копие, а също и за евентуалните им цени. Руските експерти обаче са уверени, че в случая с откритата цигулка се касае за фалшификат.

Припомняме ви, че цигулката "Lady Blunt", също от 1721г., бе продадена на търг от японската аукционна къща Tarisio за сумата от 15, 9 млн. щатски долара.