Украинец спечели конкурса „Артур Рубинщайн“

Украинец спечели конкурса „Артур Рубинщайн“

В Тел Авив

В Тел Авив завърши XIV-ия Международен конкурс за пианисти „Артур Рубинщайн“. Първото място в този труден клавирен маратон си извоюва украинецът Антоний Баришевски, следван от Стивън Лин от Съединените щати, а трета награда бе присъдена на Сьонг Чжин Чо от Южна Корея. Роденият в Киев Антоний Баришевски се превърна в големият победител на конкурса, спечелвайки I-ва награда, Златен медал и основния приз, чието финансово изображение е в размер на 40 000 долара. Освен това, 26-годишният украинец бе награден и с 5000 долара за най-добро изпълнение на творба от израелски композитор /композицията „Лабиринти на подсъзнанието“ на Бенямин Юсупов/. Младият пианист е студент в Париж и е солист на Националната филхармония на Украйна.

На церемонията по награждаването присъства и най-малката дъщеря на самия Артур Рубинщайн – Алина Рубинщайн. Подобно присъствие на родственици на великия пианист е практика за организаторите на конкурса – преди три години гост бе Джон Рубинщайн, негов син, който е композитор и известен актьор. Клавирното състезание се проведе между 13 и 29 май в Тел Авив за 14-ти път, но историята на конкурса започва още от 1974г. и тазгодишното издание отбелязва неговата вече 40-годишна история. Заради юбилея наградният фонд бе особено щедър към най-добрите пианисти и поощри общо шестима от тях, а финансовите средства бяха осигурени от Фондацията на фамилия Прат, еврейски филантропи от Австралия.

Освен наградените в първите три челни места, бе отличен още и изпълнител в категорията „Най-забележителен пианист, ненавършил 22 години“ – награда, която взе 18-годишният италианец Леонардо Колафеличе. Той получи и признание за най-добра интерпретация на Шопен от Академията на Кшищоф Пендерецки в Полша. За „Любимец на публиката“ бе избрана рускинята Мария Мазо, а като най-добри изпълнители на камерна музика бяха посочени двама пианисти, които си поделиха приза – отново Сьонг Чжин Чо /носител на трета награда/ и Андрей Осокинс от Латвия. Преди 40г. конкурсът е бил учреден от знаменития пианист Артур Рубинщайн /1887–1982/, заедно с импресариото Яша Бистрицки. През първите две издания самият Рубинщайн е бил председател на журито, а след това на неговото място са сядали Артуро Бенедети Микеланджели, Никита Магалоф, Марта Аргерих, Леон Флайшер, Лазар Берман, Дмитрий Башкиров, и мн. др.

Интересен факт от историята на конкурса е, че на златния медал, който се присъжда на всеки три години на най-добрия млад пианист, стои лика на Артур Рубинщайн. Това е рисунка, направена от неговия приятел художникът Пабло Пикасо. Именно тази рисунка е била предоставена от Рубинщайн специално за конкурса, затова и по-късно се превръща в неговия запазен знак.