Едно предизвикателство към виолончелистите

Едно предизвикателство към виолончелистите

Ако обичат пътешествията

Към всички виолончелисти, които обичат пътешествията - Международната подвижна академия на виолончелистите отправя призив: това лято в Черна гора ще се състои първата серия от майсторски класове. Тя ще бъде проведена между 17 и 29 юли в гр. Игало, а това е един образователен проект на руския виолончелист Денис Шаповалов. Известният музикант, който е лауреат на конкурса „Чайковски“, адресира проекта към всички виолончелисти на възраст от … 11 до 99 години! Всички, които обичат да пътуват и не искат да се разделят със своя инструмент, дори и когато почиват, са поканени за участие. Академията /Cello International Travel Academy/ ще проведе занятията си тази година в привлекателната Черна гора, но има амбицията да продължи и със следващи серии майсторски класове, като избира все по-красиви места за тяхната локация. Един от важните критерии, по които ще се посочва предпочитаното място, е то да бъде туристически интересно със своята природа, архитектура, местни традиции, история и пр. Академията на виолончелистите – пътешественици приканва и публиката на майсторските класове също да участва в избора на град за бъдещите занятия.

Идеята за тази музикална авантюра на Денис Шаповалов идва след като самият той е преподавал в продължение на 11 години в Московската консерватория. Междувременно е разделял времето си между концерти на различни места по света, като солист и диригент и навсякъде, където е гостувал, е бил канен и за майсторски класове. Именно този негов натоварен график не му е позволил да се отдаде изцяло на преподаването и точно това провокира желанието му за „странстващия учител“. Идеята за една мобилна академия на виолончелистите, според него, би дала възможност и за още нещо - удоволствието от срещите и запознанствата с изпълнители от най-различни страни, които могат и да се усъвършенстват на любимия си инструмент, и да посетят най-невероятни нови и интересни места по целия свят.

Денис Шаповалов е роден през 1974г., на 11 години изнася първия си солов концерт. Завършва Московската консерватория, става стипендиант на фондацията „Мстислав Ростропович“, а през 1998г. по единодушното мнение на журито от Международния конкурс „Чайковски“ става победител в XI-то му издание. Когато го чува, великият Ростропович възкликва: „Блестящ талант!“ Той беше и единственият виолончелист, поканен да свири на юбилея на Мстислав Ростропович в Лондон и Ню Йорк през 2002г., редом с Евгений Кисин, Юрий Башмет, Максим Венгеров и Марта Аргерих. Създател на мултимедийното шоу „Night Streets“ и носещ в себе си авантюристичен дух, което го направи първият класически музикант, изнесъл концерт на Северния полюс.