Рекорден брой участници в Пролетния базар на книгата 2014 г

Рекорден брой участници в Пролетния базар на книгата 2014 г

3-8 юни 2014г., НДК, София

За първи път тази година „Пролетният базар на книгата ще бъде разположен на три етажа в Националния дворец на културата.

На 3 юни официално ще бъде даден старта на пролетното книжно многообразие. Събитието е с начален час 11.00 ч. на сцената на културната програма, полуетаж „Изток“, НДК.

Специални гости на официалното откриване на „Пролетния базар на книгата“ тази година са Н.Пр. Сюлейман Гюкче – посланик на Република Турция в София и аташето по културата и туризма Джамал Текканат. За откриването на „Пролетния базар на книгата“ в София пристига един от най-именитите турски автори Ахмед Юмит, който ще представи най-новата си книга „Дервишката порта“.

От 3-ти до 8-ми юни на сцената на културната програма – полуетаж „Изток“ може да бъде разгледана специалната изложба на корици, която Асоциация „Българска книга“ организира съвместно с „Денят започва с култура“, БНТ. Жури в състав от преподаватели в катедра „Книга и печатна графика“ и катедра „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия избра кориците, които да представят на широката публика от любители на книгата най-добрите постижения в художественото оформление на книгата. Изложбата ще бъде част от програмата на Асоциация „Българска книга“ за популяризиране на книгата и четенето и по случай 20-годишнината от създаването на сдружението.

Асоциация „Българска книга“, съвместно с български писатели, поети и преводачи организира Благотворително четене в помощ на пострадалите от наводненията в Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина. В четенето ще участват: Яница Радева, Оля Стоянова, Стефан Иванов, Палми Ранчев, Валентин Дишев, Илко Димитров, Марин Бодаков, проф. Светлозар Игов, Силвия Чолева, Ивайло Добрев, Калоян Игнатовски, Димитър Кенаров, Иван Димитров, Иван Христов, Поли Муканова, Радослав Чичев, Ясен Атанасов, Роман Кисьов, Людмила Миндова, Невена Календула, Митко Новков, Мина Кръстева, Русанка Ляпова, Надежда Московска, Иван Теофилов, Тома Марков. Събраните от благотворителното четене средства ще бъдат предоставени на посолствата на Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина.

За да се срещне с българските читатели за откриването на „Пролетния базар на книгата“ пристига и сръбският писател Братислав Петрович („Цариградски друм“). Дългогодишен служител на сръбското МВР и ветеран от войната в Косово. Братислав Петрович е автор на пет романа и три исторически монографии. „Цариградски друм” е хит на последния панаир на книгата в Белград и е в Tоп 10 по продажби в онлайн магазина на „Книжевна омладина”.

В рамките на културната програма, ще бъдат премиерите на новите стихотворения на поетесата Федя Филкова, събрани в книгата „Нищо тъмно“ и сборника с разкази „Третата жена“.

По случай 100-години от рождението на Хулио Кортасар, под патронажа на Н.Пр. Посланика на Република Аржентина в България, ще се насладим на джаз-четенията: Кортасар І.

Премиерата на романа „Събирач на дневници“ от Леа Коен е със специалното участие на актрисата Касиел Ноа Ашер.

На щандовете на издателствата предстоят срещи с автограф с едни най-четените съвременни български писатели и поети: Богдан Русев, Боян Биолчев, Ваня Щерева, Васил Георгиев, Владимир Зарев, Деян Енев, Добромир Банев, Евгений Дайнов, Ивинела Самуилова, Иво Сиромахов, Иво Топалов, Калин Терзийски, Марко Ганчев, Маргарита Петкова, Мирела Иванова, Михаил Вешим, Радослав Парушев, Теодора Димова и други.

Събитието е част от Културния календар на Столична община.

„Пролетният базар на книгата” се осъществява с медийното партньорство на БНР, в. „Стандарт”, „Аз чета“, сп. Програмата, Actualno.com, бТВ радио, „Джаз ФМ”, „Енджой”, „Зирок”, „Мелъди”, „Класик ФМ”, радио 1.