„Гладиатор“ на живо - тази вечер в Royal Albert Hall

„Гладиатор“ на живо - тази вечер в Royal Albert Hall

Проектът ще обиколи Европа

Епичният филм „Гладиатор" от 2000г. на режисьора Ридли Скот не просто остана в най-новата история на киното, но и беляза филмовата музика с още една партитура – шедьовър. Немският композитор Ханс Цимер създаде сюитата за филма, като съчета акустичния оркестър с електронния звук и това му донесе изключително световно признание. И благодарение на неговата музика, която след 14 години е все така популярна, сега филмът влиза вече и в концертните зали.

Тези дни в Лондон отваря врати проекта „Gladiator“ Live at the Royal Albert Hall, който няма да остане само на територията на Обединеното кралство, но и ще отпътува към други страни по-късно. Лондонските музиканти от Оркестър и Хор „Филхармония“ с диригент Джъстин Фрийр представят внушителната музика на Ханс Цимер и Лиса Джерард на 27 и 28 май в Royal Albert Hall. Това е залата, която се оказва особено подходяща за подобно събитие – кръглата й форма напомня арената на някогашните гладиаторски борби в древния Рим. Отворена през 1871г., сградата има архитектура, която напомня старите римски амфитеатри и най-вече самия Колизеум, където се разиграват епичните бойни сцена и във филма. Ето защо, Royal Albert Hall бе най-подходящото място за британската премиера на целия проект. Публиката, която ще се състои предимно от почитатели на „Гладиатор“, не само ще чува музиката на живо, но и ще гледа самия филм на голям екран, и то във висока резолюция на картината. Това събитие е част от серията на Royal Albert Hall, която припомня запомнящи се класически филми със симфоничен оркестър на живо – „Властелинът на пръстените“, „Матрицата“, „Фантазия“ на Дисни, „Уестсайдска история“, „Стар Трек“ и още много други, които вече бяха видяни от над 100 000 зрители. По повод премиерата на „Гладиатор“ директорът на Royal Albert Hall Джаспър Хоуп каза: „Каква невероятна възможност за транспортиране на арената на Колизеума от древния Рим и целия епичен спектакъл – това е „Гладиатор“ на сцената на Royal Albert Hall в HD-прожекция. Една от най-популярните филмови партитури на всички времена ще бъде изпълнена на живо от 200 от най-добрите музиканти на Лондон и дори Комод не би могъл да ги провали!“

На 6 и 7 юни проектът „Гладиатор“ на живо“ ще бъде показан и в Дома на музиката в руската столица /Светлановската зала/, където на „арената“ ще излезе Симфоничният оркестър на град Москва „Руска филхармония“ и Академичната хорова капела на Русия, под диригентството на Ши Хунг Янг /САЩ/. През септември – ще го видят в Париж. Филмът „Гладиатор“ имаше 119 номинации за различни награди и получи 48 от тях, като главните бяха: „Оскар“, „Златен глобус“, BAFTA. Американската филмова академия го отличи като най-добър филм, с най-добри костюми, визуални ефекти и звук, но и присъди наградата си за най-добър актьор на Ръсел Кроу, който изигра ролята на генерал Максимус.