Откриват концертна зала в Сингапур

Откриват концертна зала в Сингапур

През октомври 2014г.

Концертната зала и театър „Виктория” в Сингапур ще бъдат открити през октомври 2014г. след 3-годишна реконструкция. Ремонтните дейности възлизат на стойност между 158 и 180 млн. сингапурски долара. Комплексът е построен преди 152 години, като първоначалното му предназначение е било да бъде сценично пространство за общинските театрални и оперни трупи. Нарастващият интерес към спектаклите довеждат до построяването на нова сграда, която да удовлетвори нуждите на кметството.

През 1992г. Концертната зала и театър „Виктория” са обявени за паметник на културата в азиатската република. Театърът е изграден на площ от 167,28 кв.м. и побира 904 гости. Концертната зала „Виктория” разполага с 883 места и сценично пространство, което може да се разшири до 139,76 кв.м. Дизайнът на сградата се дължи на инж. Джон Бенет, чиято идея е да демонстрира съживяването на викторианската ера, която се наблюдава по това време във Великобритания. Италианските прозорци са ярко доказателство за архитектурното влияние на Средиземноморието, а цялостното съчетание нарежда сградата на едно от първите места в Сингапур. Поради нарасналия интерес към културните събития, общината взема решение за построяване на нова сграда в съседство. Така през 1905г. се появява Мемориалната зала „Виктория” в чест на Кралица Виктория. Средствата, отделени за построяването й, възлизат на 368 000 щатски долара, като остава излишък от 22 000 долара за преустройства и ремонти. Между сградите на театъра и концертната зала е разположена и часовниковата кула, която ги обединява в един комплекс. Кулата е изградена през 1906г., тъй като се забавя дарението на часовника. Циферблатът му е широк 4 метра, а устройството тежи 1 тон. Часовникът е издигнат на височина 54 метра, а под кулата се намира и общия коридор, свързващ двете сгради. Пред сградата се намира паметникът на британския изследовател Томас Стамфорд Рафълс – основател на град Сингапур.

Завръщането на старите центрове за изкуствата към нов живот запълва празнината, която местните артисти усещаха, предвид липсата на други професионални арт пространства в столицата Сингапур. Днес театърът и концертната зала са превърнати в институции със съвременно оборудване и подобрена акустика, като същевременно е запазено наследството на викторианската архитектура. Благодарение на преустройството, ще бъдат открити кафене и магазин за сувенири.

Театърът и концертната зала „Виктория” ще бъдат под ръководството на известната сингапурска зала „Еспланада”, позната и като "Театрите на залива". За сравнение, сградата е открита през 2002г., като най-впечатляващ е нейният концертен салон с 1800 места, като 200 от тях са скрити и се използват при по-висок интерес на публиката. Залата е покрита със специални звукоотразители, а в дъното се намира органът с 4889 тръби. Концертната зала „Виктория” е седалище на Симфоничния оркестър на Сингапур.

Нуждае ли се българската столица от ново музикално пространство за класическата музика? Отговорът ще научите по време на кръглата маса на 28 май 2014г. по темата „Създаване на нова акустична концертна зала в София“. Прочетете повече ТУК