"Haus der Musik" и в Мексико

През пролетта на 2015г.

Къде можете да дирижирате виртуален оркестър? Къде можете да композирате валс? Отговорът e само един - "Haus der Musik" /„Къщата на музиката”/ във Виена. Този музей, който е сред най-посещаваните в австрийската столица, ще има свой аналог през пролетта на 2015г. Подобна институция ще отвори врати в мексиканския град Пуебла, столица на едноименния щат в Мексико. Сградата на стара текстилна фабрика ще бъде преобразена и превърната в един същински образователен, но и развлекателен център в Централна Америка. „Идеята е да пренесем начина на преподаване на музиката и звуците на столицата Виена извън Австрия, извън Европа”, обяснява Симон Пош- директор на "Haus der Musik".

Атракцията, с която ще бъдат привлечени посетителите на музея в Мексико, ще бъде телевизионен запис на Виенската филхармония, който те ще дирижират. За целта е изпозлвана уникална технология, при която движенията на диригентската палка управляват темпото и ритъма на изпълнението, а специален сензор в нея и в екрана коригира самата интерпретация. В края на изпълнението, диригентът получава аплодисменти или освирквания от самите музиканти на Виенската филхармония. По този начин ”Haus der Musik" се опитва да доближи посетителите си до света на класическата и съвременната музика. Освен това, из своите шест етажа ценителите на музиката ще открият информация за композитори като Хайдн, Моцарт, Бетовен, Шуберт, фамилията Щраус, Малер и Шьонберг, като се подчертава връзката им с Виена. На четвъртия етаж ще бъде разположена т.нар. „Футуросфера”, която разглежда електронната музика и дава насоки за това каква ще бъде музиката на бъдещето. Атракцията е разработена с помощта на Технологичния институт в Масачузетс, САЩ. Посетителите ще могат да композират, слушат, свирят на определени инструменти чрез интерактивни игри, които са част от оборудването на музея.„Предложението да бъде направена втора „Къща на музиката” пристигна в края на 2013г.”, припомня Пош. „Мексиканските власти разполагат с перфектния екип от професионалисти и необходимото финансиране”, а най –важното е уникалното местоположение”, коментира той. 

Комплексът "La Constanza", построен през 1835г., е национално седалище на Симфоничните оркестри "Esperanza Azteca" /„Ацтекска надежда”/ - музикален проект за деца и младежи с ограничени финансови възможности. Мексиканският "Haus der Musik" ще бъде разположен на площ от 2000 кв.м. и ще има магазин и ресторант. В него ще бъде отделено място и на местната музикална традиция и ще се показват различни елементи от културата на Пуебла и цяло Мексико чрез временни експозиции. „Въпреки че целта ни е да изградим копие на виенския музей, дизайнът на интериора ще бъде приспособен към сградата и нейната история, която е част от Културното наследство на човечеството под закрилата на ЮНЕСКО”, обяснява Пош. По думите му, всяка държава би могла да разполага с подобна институция, но за целта трябва да сключи договор за уреждане на правата, който възлиза на около 100 000 Евро, като сумата се изплаща всяка година на"Haus der Musik". „Надявам се и други държави да открият предимствата, които музиката предоставя, а нейната сила ни прави по-добри”, заявява в заключение директорът на културната институция във Виена.