Американският фестивал на Арво Пярт

Американският фестивал на Арво Пярт

Композиторът пристига в САЩ

За първи път от 30 години насам в Съединените щати ще пристигне именитият естонски композитор Арво Пярт. Той е поканен във Вашингтон и Ню Йорк за фестивала „Arvo Part Project“ в партньорство с Православната богословска семинария Св.Владимир, която си сътрудничи с композитора в последните три години. Всичко в този фестивал ще бъде посветено на неговата музика и дълбоката й връзка с духовността.

Събитията започват във Вашингтон в Кенеди център на 27 май, а на 31-ви в Карнеги хол ще има концерт на Естонския филхармоничен камерен хор и Камерния оркестър на Талин, които ще представят творбата „Плачът на Адам“ от 2009г. В същият ден Арво Пярт ще дойде лично, за да получи почетна докторска степен от Семинарията Св. Владимир.

Друго спечелило си известност произведение е „Канон на покаянието“ от 1997г., то ще бъде изпълнено на 2 юни в Музея на изобразителното изкуство Метрополитън. Естонският филхармоничен камерен хор осъществи записа на тази партитура за компанията ЕСМ още през 1998г. и това е композицията, която донесе на Арво Пярт наградата „Грами“ за най-добро съвременно произведение. И въпреки че 78-годишният композитор рядко се съгласява да дава интервюта и не предпочита да говори за собствената си музика, фестивалът ще предложи и разговори върху неговите творби. По-конкретно - връзката с православната религия, която той приема в началото на 70-те.