Страдивариус – от кражбата до търга

Страдивариус – от кражбата до търга

Две истории за цигулки

Две цигулки „Страдивариус” бяха открити от полицейските власти на канадската провинция Квебек. Инструментите бяха откраднати от багажника на автомобил преди 16 години, но едва сега разследващите органи са получили разрешение да обискират къщата, в която са намерени музикалните инструменти. Лицето, което се обявява за собственик на цигулките, запазва своята анонимност. То е предоставило показания пред полицията, като посочва, че инструментите са оригинална цигулка „Страдивариус” от 1685г. и нейно копие, но информацията не е потвърдена. Общата стойност, която притежателят им твърде, че е платил за тях, възлиза на 56 000 долара. Властите разкриха, че ходът на разследването продължава, а на 50-годишният заподозрян, който е известен на полицията, ще му бъде повдигнато обвинение.

Друга цигулка „Страдивариус”, съхранявана в шкаф през последните 25 години, може да донесе на притежателя си над 10 млн. щатски долара. Това обяви представител на аукционната къща „Кристис” пред търга в Хонг Конг. Цигулката е била собственост на френския цигулар, композитор и диригент Рудолф Кройцер. Той е бил един от водещите европейски концертиращи музиканти в края на 18-ти и началото на 19 век. Бетовен посвещава своята Соната за цигулка № 9, оп.47, на самия Кройцер, но цигуларят не я изпълнява никога.

 Тази цигулка е изработена от Антонио Страдивари през 1731г. „Това е чудесен инструмент”, пояснява Кери Кийн - международен специалист за оценка на музикални инструменти към „Кристис”. „Тя е била специална за Кройцер и той я е пазил през целия си живот”. Инструментът попада в частната колекция на вдовицата Югет Кларк, която през 2011г. почина на 104-годишна възраст. Последните 20 години от живота си тя прекарва в болница, като нейни наследници са далечни роднини. Цигулката е била открита в шкаф в едно от жилищата на Югет.

Колекцията на фамилия Кларк съдържа над 400 произведения на изкуството, сред които картини на Моне и Реноар.Общо 9 инструмента „Страдивариус” , но не по едно и също време, са били собственост на Югет и Уилям Андрюс Кларк – един от най-богатите мъже в Америка. Фамилията е притежавала и инструментите на Квартет „Паганини”, които са били дарени на Галерия „Коркоран” във Вашингтон. Цигулката „Страдивариус” на Кройцер е включена в колекцията „Американската династия: Съкровищата на фамилия Кларк” и ще бъде изложена на търг в Ню Йорк между 14 и 17 юни 2014г.