Енио Мориконе отлага турнето си „50 години музика“

Енио Мориконе отлага турнето си „50 години музика“

Каква е причината?

Енио Мориконе ще отмени предстоящите си концерти, поради здравословни проблеми. Това потвърди и италианският вестник La Repubblica, който се позовава на изявление на адвокатът на Мориконе. За отлагането на турнето „50 години музика“, бе съобщено по-рано и на официалния уебсайт на именития италиански композитор, като още през март бяха отменени негови концерти. Причината е в заболяване от дискова херния, а самият Мориконе се подложи на операция още през февруари. По съвет на лекарите си той трябва да избягва натоварванията, свързани с дирижирането и дългите пътувания, които очевидно ще го затруднят. Още тогава 85-годишният композитор написа специално обръщение към почитателите си: „Скъпи приятели, натъжен съм, че ви разочаровам, но претърпях операция на 20 февруари и моите лекари ми дадоха строги указания - да не летя на дълги разстояния в близко бъдеще, за да си осигуря пълно възстановяване… Очаквам с нетърпение да се видим през юни“. Сега обаче, неговият адвокат Джорджо Асума оповести публично пред La Repubblica на 19 май, че маестрото няма да може да поеме ангажиментите си и през юни, по изричното настояване на лекарите му.

Мориконе е трябвало да откаже много предложения за работа, направено от италиански и чуждестранни импресарии, но ще продължи редовно работата си върху филмовата музика. Пред вестникът Джорджо Асума уточнява още, че вероятно ще бъдат проведени три концерта в Рим, където маестрото живее. Концертите в Съединените щати също бяха отменени, а след това го очакваше и лятно турне из Европа.

Припомняме, че Енио Мориконе избра Оркестъра и Хора на Класик ФМ радио за концерта си в София на 10 декември миналата година, за които той каза пред българските медии: „Работим с един добър оркестър. Музикантите от него, след първоначалното си смущение и може би притеснение от мен, влязоха в режим и наистина се справят отлично“.