Перейра остава в „Ла Скала”

Перейра остава в „Ла Скала”

Въпреки конфликта на интереси

Управителният съвет на Миланския оперен театър „Ла Скала” взе решение да остави на длъжността „интендант” Александър Перейра. Първоначално той бе избран за 5-годишен срок, но неотдавна гръмна скандала, в който е замесено неговото име. По този повод Перейра ще остане още една година на поста. По думите на кмета на Милано Джулиано Пизапия това решение е било „мъчително”. Причината е предстоящото Експо в Милано през 2015г., което ще привлече към 20 милиона посетители в града. „Това бе единственият възможен избор в интерес на „Ла Скала” – да има следващ сезон, който може да бъде оценен от много публика на най-високо ниво”, заяви Пизапия на среща с местните медии.
Противоречията започнаха след като г-н Перейра, в качеството си на настоящ директор на Залцбургския фестивал, е направил сделка за закупуване от „Ла Скала” на четири продукции, представени на феста, без необходимото разрешение на управителния съвет. Към момента Перейра работи като консултант на прочутия италиански оперен театър и не разполага с правото да взема решение за програмата му, докато не поеме ръководството от 1 октомври 2014г., заявява говорител на културната институция.
Позовавайки се на „много сериозни грешки”, които подкопават доверието на членовете на управителния съвет, кметът Джулиано Пизапия отбеляза, че занапред всички решения на г-н Перейра ще трябва да получат одобрението и на съвета. Досегашният генерален мениджър Стефан Лиснер не бе подложен на подобен род рестрикции. Според градоначалникът сезон 2014-2015 ще включва оперни спектакли, избрани от Лиснер и Перейра, които ще бъдат на „най-високо ниво и ще бъдат поставени, както е планирано”. Според него, програмирането е от основно значение за домерието в „Ла Скала” както от страна на служителите, така и на публиката.
В отговор на мерките, Александър Перейра обяви, че приема наложените условия. Въпреки това, остават запазени финансовите параметри на договора му. За периода от октомври 2014г. до декември 2015г. новият ръководител на „Ла Скала” ще получава по 40 000 евро месечно.