„Съкращаването на уроците по музика ме вбесява”

„Съкращаването на уроците по музика ме вбесява”

Гневът на тромпетистката Алисън Балсъм

Намаляването на държавния бюджет за обучение засяга „основно право” на децата да вземат уроци по музика. Това заяви тромпетистката Алисън Балсъм по повод орязването на средствата, предназначени за музикално образование, от страна на британското правителство. По думите й, ако трябвало да изучава музика при настоящите финансови условия, тя никога нямало да стане професионален музикант.
За първи път Балсъм свири на тромпет в началното училище, но едва 14-годишна получава професионално обучение по този инструмент. „Днес децата не могат да разполагат със същите възможности”, заяви музикантката в интервю, публикувано в британския вестник „Телеграф”. „Съкращаването на уроците по музика ме вбесява. Как е възможно да не се забелязва колко полезна е музиката?”, възмущава се Балсъм.
През 1998г. виртуозната тромпетистка стана финалист на наградата „Млад музикант на Би Би Си”, като в последно време се изявява като водеща на официалната церемония. „Едва ли всички тези млади таланти ще станат концертиращи солисти, но те свирят на живо, блестящо на сцената, благодарение на опита си да правят музика”, счита тя. 35- годишната музикантка уточнява, че конкурса за млади таланти се различава от обичайните телевизионни програми с подобна насоченост „С него се дава възможност всеки да представи таланта си, който наистина има бъдеще, а не се експлоатира просто заради рейтинга”, обяснява тя.
В интервю за Radio Times Алисън Балсъм поясни, че „музикалното образование е нещо повече от това да се превърнеш в професионален музикант. Ако бях родена няколко години по-късно, нямаше да има начин да правя такава кариера. Уроците по музика в училищата са основно право на децата. Не отидох в специализирано училище, но още в началния курс на обучение получих шанс да свиря на инструмент. Спомням си, че когато за първи път видях тромпетът, си помислих: „О, това е страхотно. Той е толкова красив”.
Носителката на Награда „Грамофон” за 2013г. и три пъти носител на Classic Brits се подготвя за предстоящите си участия през месец юли. Тромпетистката получи покани за рецитали в рамките на Международния фестивал на Ондъл, Нортхамптън, Англия и на Фестивала „Менухин” в швейцарския град Гщаад.