Почина Никола Гюзелев

Почина Никола Гюзелев

На 77 –годишна възраст

На 77 –годишна възраст след продължително боледуване почина големият оперен певец Никола Гюзелев. Той бе един от най-изтъкнатите представители на съвременното оперно изкуство.
  
Никола Гюзелев e роден в Павликени на 17 август 1936 година. Интересът му към операта се пробужда на 15 години, когато чува по радиото монолога на Борис от операта "Борис Годунов" на Мусоргски в изпълнение на Едмонд Косовски. През 1954 година Гюзелев завършва средно образование в София, а 4 години по-късно завършва Художествената академия със специалност живопис. От 1955 година започва да учи пеене при оперния певец Илия Йосифов (тенор), а от 1960 г. — при баритона Христо Бръмбаров.
  
Докато следва, участва като солист в Академичния хор "Георги Димитров" и в Ансамбъла за песни и танци при МВР. От 1960 е стажант, а от 1961 година — редовен артист в Народната опера, където прави своя дебют на 27 юни 1961 година с ролята на Тимур в операта на Пучини "Турандот". През 1966 година жъне големи успехи със Софийската опера в Париж и при турнето си в САЩ. През 1962 година Гюзелев е удостоен със златен медал от международния младежки фестивал в Хелзинки, а на следващата година — с първа награда и златен медал от II международен конкурс за млади оперни певци в София за ролята си на Филип II в "Дон Карлос".
  
През 1968 година за пръв път участва в постановка на сцената на театър "Реджо" в Парма и има огромен успех с ролята на Атила от едноименната опера на Верди. През 1973 година в Техеран Гюзелев застава на една сцена със своя вдъхновител Едмонд Косовски. Този път в ролята на Борис Годунов е Гюзелев, а Косовски изпълнява Пимен.
През 1994 година отново в Парма Гюзелев получава наградата "Златен Верди", отличие, с което малцина в света са удостоени. Сред отличията, с които басът е награден, са орден "Кирил и Методий" — I степен, орден "Стара планина" — I степен, Димитровска награда, призовете "Златна лира", "Златна муза", "Златно перо", "Комендаторе на Република Италия" и други.

Поклон пред светлата му памет!