Музикалното обучение увеличава притока на кръв към мозъка

Музикалното обучение увеличава притока на кръв към мозъка

Британско изследване

Изучаването на музика може да увеличи притока на кръв към лявата полусфера на мозъка, която отговаря за музиката и словото. До този извод са достигнали учени от Института по психология, здраве и общество към Университета в Ливърпул. Те реализирали две независими едно от друго изследвания на мозъчната активност на участниците в експеримента. За целта са включени 14 музиканти и 9 немузиканти, които трябвало да изпълнят определени музикални и езикови задачи. При второто проучване непрофесионалистите са взели участие в опит, свързан с възприятието на звуци и думи. Резултатите от двата вида задачи били сходни при музикантите, но не такъв бил случаят с онези, които не се занимават с музика. Въпреки това несъвпадение, учените направили нови измервания, след като групите били подложени на обучение по музика в рамките на половин час. Впоследствие са открити открити известни прилики между картината на мозъчната активност при немузикантите спрямо тази на музикантите.
Eйми Спрей, която ръководи изследването и е част от екипа на Школата по психология към летния интернат на Университета в Ливърпул споделя, че според предварителни данни музикалното обучение може да доведе до увеличена употреба на лявото полукълбо на мозъка. „Проучването ни е изготвено на базата на модулиращи ефекти, като допълнителното обучение на немузикантите. Така се получава въздействие и върху другата страна на мозъка.” По думите на психолога от Ливърпул Джордж Майер провеждането на музикалното обучение води много бързо до когнитивна промяна, която се използва за възприемането на музиката и словото.
Резултатите от изследването бяха представени на Годишната конференция на Британското дружество на психолозите. Тя се проведе от 7 до 9 май в Бирмингам.
Това е поредното доказателство за благотворния ефект на музиката върху мозъка, но и върху цялото тяло. През 2012г. учени от Северозападния университет в Еванстън, Илинойс, САЩ, доказаха, че музиката увеличава производителността на мозъка и дори е способна да забави стареенето.