Кого награди Кралското филхармонично дружество?

Кого награди Кралското филхармонично дружество?

Церемонията се проведе на 13 май 2014г.

Лондонският хотел Дорчестър едва побра класическите музиканти и техните почитатели, журналисти и критици за тазгодишното издание на Наградите на Кралското филхармонично дружество. Диригентът Даниел Баренбойм и мецосопраното Джойс ди Донато са големите имена в списъка на носителите на най-престижните отличия в областта на класическата музика във Великобритания. Изборът в 13-те категории е направен от независимо жури. Според мотивите на членовете, Баренбойм заслужава приза заради отличното представяне на „Пръстенът на нибелунгите” от Рихард Вагнер с участието на оркестъра на Щатскапеле Берлин по време на фестивала „Би Би Си Промс”. За втори път журито връчи наградата си на Джойс ди Донато, но този път заради „непреходната красота и музикален стил” при изпълнението на главната роля в „Жената от езерото” от Джоакино Росини, представена в Ковънт Гардън. Двама от най-изтъкнатите съвременни британски композитори получиха своите статуетки – 80-годишният Харисън Бъртуисъл за ”The Moth Requiem” и 54-годишният Джордж Бенджамин за ”Written on Skin”.
В категорията „Инструменталист” спечели молдовската цигуларка Патриция Копачинская, която бе описана от журито като „неустоима естествена сила: страстна, предизвикателна и оригинална в своя подход”. Победител в раздела за млади музиканти стана 27-годишният пианист Игор Левит. Кралското филхармонично дружество отличи Саутбанк център и Лондонската филхармония за концертите им, посветени на музиката от 20 век и съвременното звучене. Фестивалът Глайндбърн и Бритън 100 получиха призовете си за развиитието на аудитории, обучението и участието в музикални прояви, а издателство ”Touch Press” бе наградено за приложенията за мобилни телефони „Оркестърът”, „Деветата на Бетовен” и „Соната в си минор от Лист”. В категорията „Опера и музикален театър” призът отиде при Уелската национална опера. В областта на камерната музика наградата бе присъдена на „Чампс хил”- уникално начинание в Западен Съсекс, Великобритания, което приобщава нови почитатели на камерната музика и песен вече 15 години. „Музикалната стая”, в която се провеждат музикалните събития, разполага със 160 места и е построена с личните средства на Дейвид и Мери Бауерман на територията на техния собствен имот, където се намира и домът им.
Най-високото отличие на Кралското филхармонично дружество - Златен медал- бе връчено на сър Джон Томлинсън. Английският бас, окачествен от журито като „световно богатство” и „прекрасен бас, вълнувал публиката по света повече от 40 години”, получава наградата за трети път. Самият медал се връчва от 1870г., когато е поставено началото на тази традиция по повод 100 години от рождението на Бетовен. По такъв начин се подчертава тясната връзка между дружеството и композитора. През годините носители на Златния медал са били диригентите сър Саймън Ратъл, Бернард Хайтинк, Николаус Харнонкурт, пианистите Мицуко Учида и Алфред Брендел, оперните певци Томас Квастхоф и Пласидо Доминго и др.
Церемонията ще бъде излъчена на 18 май по Би Би Си 3.