Антони Дончев: „Моцарт е храм”

Антони Дончев: „Моцарт е храм”

Идеята за каденците възникват на летището

„Това се случи на много необичайно място – на софийската аерогара!” Така композиторът и пианист Антони Дончев си припомни в ефира на Класик ФМ радио възникването на идеята да напише каденците за цигулковите концерти на Моцарт. Те ще прозвучат за първи път на предстоящите концерти на 14 май и 3 юни 2014г. в зала „България” от програмата на Европейския музикален фестивал. Изпълнението ще бъде на известната българска цигуларка Евгения-Мария Попова в съпровод на Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Димитър Пенков.
В предаването „Сутрешно кафе с Геми” Антони Дончев поясни, че именно двамата музиканти са го изненадали с тази идея през есента на 2013г. „Бях почти шокиран от нея. В началото бях склонен да се откажа, защото Моцарт е храм и ми се струваше крайно нередно да го направя. Но впоследствие си припомних каденците, писани от различни автори. В голяма част от тях ми се стори, че музиката е малко загърбена за сметка на представяне на виртуозността”.
Авторът на музиката към редица филмови и театрални продукции и един от създателите на джаз-формация „Акустична версия” разкри, че около половин година е работил по каденците, като се е стремял да запази тяхната относителна продължителност. Ето защо на предстоящите два концерта гостите в концертната зала ще чуят повече от 20 каденци.
„Това беше голямото ми предизвикателство – да се опитам да вкарам по някакъв начин духа на Моцарт в днешния ден, ако Моцарт би живял днес”, подчерта Антони Дончев. Кое е по-важно- доброто познаване на творчеството на оригиналния композитор и на артиста, който ще изпълни каденците или вътрешния усет и вдъхновение? Наблюдава ли се известен страх или нерешителност у съвременните български композитори да посегнат към утвърдената класика и да включат нещо свое в нея? Отговорите на тези и други въпроси ще чуете в звуковия файл под снимката вляво. За да чуете цигулковите концерта на Моцарт с каденци на Антони Дончев, запазете билети ТУК
Антони Дончев разкри подробности и около предстоящите музикални прояви, в които ще се включи. На 30 май той ще участва в концерта „Джазът среща барока” от програмата на Музикалния фестивал в Дрезден. Там българският музикант ще си партнира с австрийския цигулар и музикален педагог Бенямин Шмид, който през 2011г. бе солист на Виенската филхармония по време на традиционния „Концерт в лятна нощ” в парка на двореца Шьонбрун. В новия проект участват още контрабасистът Георг Брайнщмид и бароковия оркестър ”La Folia”, които ще представят „Годишните времена” от Антонио Вивалди и джаз импровизации върху това програмно произведение. В календара на Антони Дончев са записани съвместни музикални изяви с барабаниста Джийн Джаксън, а в качеството си на главен диригент на Биг бенда на БНР - с американския джаз певец Кърт Елинг и най-големият съвременен джаз саксофонист Джордж Гарзон.