Щатсопер Берлин залага на Доминго, Вийасон и Нетребко

Щатсопер Берлин залага на Доминго, Вийасон и Нетребко

Предстои звезден сезон 2011/2012 в немската опера

Директорите на Берлинската щатсопер Даниел Баренбойм и Юрген Флим обявиха, че през новия сезон ще има 8 премиери. В част от тях ще участват тенорите Пласидо Доминго, Йонас Кауфман и Роландо Вийасон, както и сопраното Анна Нетребко.

На 3 октомври 2011 сезонът ще бъде открит с операта „От мъртвия дом” на Леош Яначек с режисьор Патрик Шеро и диригент сър Саймън Ратъл. На 19 ноември ще се играе „Продадена невеста” от Бедржих Сметана, а на 16 декември- „Орфей в ада” от Жак Офенбах.  Сред новите продукции са творби от Георг Фридрих Хендел, Луиджи Ноно, Албан Берг, Емилио Кавалиери и Волфганг Рим.
            Почитателите на Йонас Кауфман ще го видят на 12 и 13 октомври в концерт под палката на Баренбойм. Едва през март 2012г. Роландо Вийасон ще влезе в ролята на Неморино от операта „Любовен елексир” на Гаетано Доницети. През май 2012г. Пласидо Доминго ще играе Симон Боканегра. Първата поява през новия сезон за Анна Нетребко ще бъде през юни 2012г. в операта „Дон Жуан” от Волфганг Амадеус Моцарт в копродукция с Миланската Ла Скала.

И това е само началото на звездния списък, който е изготвила Берлинската Щатсопер. Предстоят участията на цигуларката Ане-Софи Мутер, мецосопраните Елина Гаранча и Магдалена Кожена и пианисти като Маурицио Полини.