Василенко свири в испански музей

Василенко свири в испански музей

Български следи в градове под закрилата на ЮНЕСКО

През май и юни 2014г. в Испания се провежда първото издание на Фестивала за камерна музика в градовете, включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Инициативата е организирана благодарение на сътрудничеството на Фондация „Албенис” и Групата, обединяваща тези градове, като включва състави от млади музиканти, възпитаници на Висшето училище за музика „Кралица София”, Мадрид. Музикалните програми се изнасят на исторически места като дворци, манастири, катедрали и др. в градовете Алкала де Енарес, Касерес, Кордоба, Куенка, Ибиса, Мерида, Саламанка, Сан Кристобал де ла Лагуна, Сантяго де Компостела, Сеговия, Тарагона и Толедо. Фестивалът обединява класическата музика и културното наследство, като подпомага развитието на туризма в тези населени места.
На 9 май 2014г. Националният музей на римското изкуство в испанския град Мерида ще бъде домакин на концерт от програмата на фестивала, в който откриваме името на Виктория Василенко. На 5 май младата пианистка изнесе пролетен концерт с цигуларя Мачей Стрелецки в Кьолн. По време на дебюта си в германския град възпитаничката на Антонина Бонева и проф. Стела Димитрова Майсторова представи Клавирна соната № 9 в ми мажор, оп.14 № 1 от Бетовен и Клавирна соната № 3 в си бемол мажор от Паул Хиндемит. Във втората част от концерта присъстващите почитатели на камерната музика бяха запленени от Соната за цигулка и пиано № 8 в сол мажор, оп.30 № 3 от Бетовен и Соната за цигулка и пиано в ла мажор от Цезар Франк в стилната интерпретация на Василенко и Стрелецки.
По време на предстоящия концерт към двамата музиканти ще се присъедини виолончелистката Лаура Сабо. Триото е подготвило специална музикална програма за испанските почитателите на класическия звук: Шостакович – Клавирно трио № 2 в ми минор, оп.67, Равел- Клавирно трио в ла минор и „Пролет” и „Лято” из „Четирите годишни времена от Астор Пиацола. Съставът ще участва и в концертния цикъл „Солистите на 21 век”, който ще се проведе на 31 май 2014г. в Зала „Сони” на Висшето училище за музика „Кралица София”. Изявата на младите таланти ще бъде излъчвана на живо през сайта http://www.classicalplanet.com/ .Припомняме ви, че за учебна година 2012-2013 г. във Висшето училище за музика „Рейна София”, гр. Мадрид, Виктория Василенко получи наградата за най – обещаващ млад пианист от класа на проф. Дмитрий Башкиров, връчена й лично от Н. В. Кралица София. Припомнете си ТУК
На 7 май в рамките на фестивала се изяви и българския виолончелист Атанас Кръстев, който в момента специализира в класа на проф. Наталия Шаховская във Висшето училище за музика „Кралица София”. Заедно с аржентинския цигулар Хавиер Инхаусти и американската пианистка Палави Махидхара формират Трио Брамс от „Ел Мундо”, като изпълниха произведения от Менделсон и Дворжак. Фестивалът за камерна музика в градовете, включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, продължава до 27 юни.