Писма на Джузепе Верди на търг

Писма на Джузепе Верди на търг

223 страници за 150 000 Евро

Повече от 80 писма, написани от Джузепе Верди до негов приятел, ще бъдат изложени на търг в Италия. Според организаторите, това е най-голямата колекция с кореспонденция на италианския композитор, която някога е била обявявяна на аукцион. Някои от писмата са сериозни, с политически оттенък, други- сърцераздирателни. Изследователите са открили, че датират от периода 1861-1886г.- първите 25 години от Италия като обединена държава. Кореспонденцията е отправена до Опрандино Аривабене. Често пъти унило Верди пише „Бъдещето на Италия ще бъде грозно”. Същевременно съвсем жизнерадостни са описанията му по теми като винената култура, кулинарните специалитети ньоки и, разбира се, музиката. Едно от писмата, датиращо от 1863г., завършва с подпис от кучето на Верди, което се казва Блах.
Писмата се описват от аукционна къща Болафи като „невероятна и богата част от културно-историческото наследство”. Те ще бъдат изложени на търг на 13 май, като първоначалната цена, която е обявена, възлиза на 150 000 Евро. Събитието ще се проведе в Гранд Хотел Милано, където Верди живее през последните десетилетия от своя живот. Хотелът има централно местоположение и се намира само на няколко минути от оперния театър „Ла Скала”.
„Пълни с лични, политически и музикални сведения, тези писма представляват напречен разрез на пълната зрялост на великия композитор и по-точно на този период от неговия живот, когато вестниците са писали зане го като за гуру на мелодрамата и вид „баща на нацията” в един колкото героичен, толкова и деликатен, исторически момент за страната”, пише в каталога на аукциона. Заедно с тези 223 страници кореспонденция на Верди, Болафи ще предолжат за наддаване и седем писма на още една оперна звезда – Мария Калас. Сопраното пише до своята приятелка и преподавател Елвира де Идалго.