Мораториум за слоновата кост плаши музиканти

Мораториум за слоновата кост плаши музиканти

Нови правила в САЩ

Нови федерални правила, насочени към защита на застрашените слонове в Африка, шокираха част от музикалния свят. Съгласно новите регулаторни мерки, музикалните инструменти, които са изработени дори и с най-малкото количество слонова кост, вече са забранени за внос в САЩ, освен ако не бъде доказано, че са били закупени преди 1976г. Това включва всякакви лъкове за цигулка, на чиито връх има вградени елементи от ценния материал, както и клавиши за пиано или части от фагота.
Решението дойде в отговор на рязкото увеличаване на бракониерството на слонове на Черния континент. „През последните години около 30 000 слонове са станали жертва на бракониерите, които се стремят да задоволят търсенето в световен мащаб на слонова кост”, коментира Крейг Хувър, който ръководи Службата за дивата природа и риболов на САЩ. Той признава, че търсенето се отнася както за малки детайли, използвани в музикалните инструменти, така и за цели бивни, които се превръщат в произведения на изкуството. Хувър подчертава още: „Ние сме ограничени от законите, които Конгресът издава. Все по-трудно е да кажем, че ще задоволим конкретните нужди, когато трябва да защитаваме конкретните видове обитатели на планетата”.
Слоновата кост се използва за защита на главата на лъковете за цигулка и за укрепване на обтегача на космите в лъка. За музиканти, които могат да докажат, че инструментите им са законно придобити преди 1976г. и в тях има такъв ценен материал, получават разрешение за пътуване чрез Службата за дивата природа и риболов на САЩ. Процедурата отнема между 30 и 45 дни. Това обаче е проблем за американски музиканти, като членове на Оркестъра на Кливланд, които ще пътуват през септември 2014г. в Европа. Те се опасяват, че инструментите им могат да бъдат конфискувани, тъй като ще пътуват за кратко извън пределите на Щатите и ще се върнат отново там. От своя страна, Крейг Хувър коментира, че в момента се извършва събиране на информация за търговски представители, както и за музиканти, на които им се налагат подобен род пътувания. Потърсени са данни и от Американската федерация на музикантите и Лигата на американските оркестри. Изменения на правилата са възможни, но не по-рано от предстоящия летен сезон.
Същевременно музикантите търсят други варианти за решаване на проблема. Те са склонии да наемат инструменти или принадлежности за тях, които са изработени от синтетични материали с цел да улеснят пътуването си. Усложненията не свършват дотук. „Има материали, които са синтетични, но наподобяват напълно слоновата кост. Имитацията е точна. Въпреки това, оставаме притеснени, тъй като контролните органи ще отнемат време за проверката на този материал дори и след нашите уверения”, коментира оркестрант от Кливланд, пожелал анонимност.
Междувременно, рекордна продажба на слонова кост се състоя в Ница, Франция, предаде Франс прес. На търг бяха изложени 910 килограма бивни, продадени за сумата от 625 000 евро. Почти всички трофеи са били собственост на частни лица от Африка, живеещи на Лазурния бряг във Франция. Бивните са придобити преди 1976 г. и следователно продажбата им е законна. През 1989 г. мораториум върху продажбата на слонова кост влиза в сила в цял свят, но за предмети, внесени преди 1976 г. могат да се направят изключения, най-вече в ЕС.