Лойд Уебър се отказва от сцената

Лойд Уебър се отказва от сцената

На 63 години

„Доайенът на британските виолончелисти” Джулиан Лойд Уебър напуска музикалната сцена поради проблеми във врата. 63-годишният музикант е трябвало да вземе решението да се оттегли от музикалната сцена, тъй като е получил дискова херния на шията си. Това пречи на челиста да използва своята дясна ръка по време на изявите си. „Съсипан съм. Имах толкова много вълнуващи планове, които сега можех да доведа до успешен край, но уви!”, заявява Лойд Уебър. „Имах изключително пълноценна кариера и се чувствах привилегирован да работя с толкова много велики музиканти и оркестри, но сега ще трябва да продължа напред по друг начин”, подчерта той. Музикантът изнесе прощален концерт на 2 май с Английски камерен оркестър.
 Джулиан Лойд Уебър е втори син на композитора Уилям Лойд Уебър и Джийн Джонстоун. Брат му е прочутият композитор Ендрю Лойд Уебър. Джулиан е завършил Кралската музикална академия в Лондон. Свирил е с под палката на Йехуди Менухин, Лорин Маазел, Невил Маринър, Дьорд Шолти, Еса-Пека Салонен. Музикантът е вдъхновил за композитори като Малкълм Арнолд (Фантазия за чело от 1986 г. и Концерт за виолончело от 1989г.), Хоакин Родриго (Дивертименто из Концерт за чело от 1982г.), Джеймс Макмилън (Соната за виолончело 2 от 2011г.) и др. На церемонията по закриването на Олимпийските игри в Лондон, на 12 август 2012г., Джулиан Лойд Уебър изпълни Salut D’Amour от Сър Едуард Елгар в съпровод на Лондонски симфоничен оркестър. Виолончелистът свири на инструмент „Барджански Страдивариус” /Barjansky Stradivarius/, датиран от 1690г.
Последният компактдиск на Лойд Уебър ”A Tale of Two Cellos” е компилация от дуети, направени с неговата съпруга Джиаксин Ченг, като дискът остана по върховете на класациите за класическа музика за нови записи. Виолончелистът прави професионалния си дебют през 1972 г. в залата „Кралица Елизабет” в Лондон, като изпълнява Концертът за чело и оркестър на сър Артър Блис. В кариерата си Джулиан Лойд Уебър има повече от 50 звукозаписни проекта.