Хосе Карерас се превъплъщава в „Съдията”

Хосе Карерас се превъплъщава в „Съдията”

В Билбао, Испания

Големият каталунски тенор се завърна триумфално на сцената на операта в Билбао по време на световната премиера на драматичната опера „Съдията (изгубените деца)” на австрийския композитор Кристиан Колоновиц.
Пред повече от 1200 зрители в Театро Ариага той демонстрира майсторството на своята вокална техника и невероятното владеене на драматичния регистър на гласа си. Основната сюжетна линия засяга болезнения въпрос за кражбата на деца по време на режима на генерал Франсиско Франко в Испания. Блестящото изпълнение на Карерас в съчетание с вълнуващата тема вдигна на крака публиката, която бурно го аплодираше. Световноизвестният тенор трябваше да поеме тежестта на главната роля в оперното произведение на Колоновиц, чието либрето бе създадено от австрийския драматург Анжелика Меснер. Той се превъплъти в съдията, съсипан от чувството за вина, че се е съгласил да покрие скандала с крадените деца. В спектакъла, продължил два часа и половина, Карерас разчиташе на партньорството си с „вердиевия” бас Карло Коломбара – в ролята на лошия ръководител на националното движение, което стои в основата на скандала. Във фабулата са въвлечени журналистът, който разкрива случая и певецът, изгубил брат си в манастира, където са били затворени откраднати деца. Ролите бяха разпределени между младите испански изпълнители Хосе Луис Сола и Сабина Пуертолас, както и баското мецосопрано Ана Ибара.
На диригентския пулт се качи маестро Давид Хименес, който смесваше драматични откъси от филмова музика с най-доброто от класическите опери на 19 век. Хоровия състав Росини и децата от Кантика корала пресъздадоха успешно замисъла на австрийския композитор. Режисьорските решения бяха на артистичния директор на Театро Ариага Емилио Саги. Операта „Съдията (изгубените деца)” ще бъде изиграна отново на 29 април и 2 май, след което ще отпътува за Австрия, където през август ще участва в Международния фестивал в Тирол.
Същевременно Хосе Карерас се подготвя за следващата си изява. Той ще посети мексиканския град Пуебла, където ще изнесе безплатен концерт на 10 май 2014г. в рамките на Международния фестивал „5 май”. На 24 май испанският тенор ще изнесе концерт в Музикалния фестивал Ланцут, Полша. С други оперни звезди ще пее на Фестивала Росини в Залцбург през юни, а през юли ще отпътува за Швеция за отбелязването на 20-тата годишнина на зала Далхала. През август отново ще участва в операта „Съдията (изгубените деца)”, която ще бъде представена в австрийския град Ерл.