Как влияе критиката на балетисти и балерини?

Как влияе критиката на балетисти и балерини?

Британско проучване

Близо три четвърти от хората, занимаващи се с танцово изкуство, са получили критичен коментар за своето тяло. Това сочат данните от представително проучване, проведено за целите на конференция на Британската организация за танцьори и естетични атлети. Забележките са били направени главно от танцовия инструктор, което обаче влияе пряко и върху самочувствието на танцьорите.
Констатациите са постигнати в резултат на усилията на изследователи от Университета Лъфбъроу, област Лестършър, Йист Мидландс, Англия. Докладът е озаглавен „Критични коментари за формата и теглото. Връзки с психопатология на храненето при редовните студенти по танци” и бе обсъден по време на проведената конференция.
В анкетата са участвали 74 балерини, които се занимават с обучението в шест професионални колежа във Великобритания. На въпрос дали са получавали отрицателни коментари във връзка с външния им вид, някои от тях са припомнили случки, в които се обръща внимание на конкретна част от тялото им или подметната препоръка за диета. Това са 73% от анкетираните. Част от балерините коментират, че е имало случаи, в които е трябвало дори да приемат повече храна. Според резултатите от проучването, 80% от участниците си спомнят ясно моментът на коментара „сякаш се е случило вчера”.
Повече от 60% са заявили, че коментарите са постигнали ефект върху тях, а за 20% са били изключително важни и стимулиращи. Около 6 % от балерините посочват, че коментарите не са повлияли на съзнанието им за формата на тялото, диетите или изменението на теглото, а според 8 на сто не са довели до постигане на бързи резултати в промяната на въшния вид. „Ясно е, че танцьорите са уязвима група за развитие на хранителни разстройства. Учебните заведения и танцовите трупи трябва да идентифицират балетистите и балерините в риск, за да могат да предотвратят подобен род здравословни проблеми при тях, като развиват съответните начини на хранене”, споделя един от авторите на доклада, проф. Джон Арселъс. Според проучването, смущенията в храненето са характерни за близо 16 % от занимаващите се с танцово изкуство, като за 4 на сто се наблюдават симптомите на булимията.