ЗD решение за тромпетисти-инвалиди

Историята на Ана Ланън

Това е историята на американската студентка Ана Ланън. Тя е загубила лявата си ръка още в трети клас, но тази липса съвсем не е попречила на нейното развитие. Даже е позволила на учените да намерят универсално решение за желаещите да се занимават с музика, които нямат определени двигателни умения. Случаят на Ана, както и на стотици хора по света като нея, предоставя шанс на лазерните инженери от водещата консултантска компания за дигитален анализ Keystone Solutions, която се занимава с разработката и внедряването на нови решения в различни професионални области.
Философията на Ана е да се справи с предизвикателствата на живота, като се адаптира към всеки елемент от заобикалящата я среда. Един от тях е любимият й тромпет, който може да държи в здравата си ръка, но с другата не може да свири. Инженерите извършват необходимия експеримент чрез триизмерните технологии, като сканират както музикалният инструмент, така и частта от горния крайник на Ана. Следва адаптиране на дизайна на новата ръка към тромпета. Моделът е изграден с помощта на 3D принтер и последваща обработка. Самото „отпечатване” отнема 23 часа, а почистването и полирането на модерната протеза – още 1 час. От тук нататък американската студентка може да участва активно в музикалните занятия, като свири на тромпет в студентския оркестър, но най-важното за нея остава нагласата към живота.
Припомняме ви, че през 2013г. бе разработена нова технология, чрез която хора с ампутирани крайници могат да усещат предмети. Революционната протеза бе разработена от американската агенция за перспективни военни разработки DAPRA.
А историята на Ана Ланън показва, че всичко е възможно дори и само ако бъде споделена с други хора в нейното положение.