ТЕОДОСИЙ СПАСОВ И СВЕТОВНИ ПОЛСКИ ДЖАЗ МУЗИКАНТИ ГОСТУВАТ В СОФИЯ ДЖАЗ ПИК

ТЕОДОСИЙ СПАСОВ И СВЕТОВНИ ПОЛСКИ ДЖАЗ МУЗИКАНТИ ГОСТУВАТ В СОФИЯ ДЖАЗ ПИК

Уникалният етно-джаз музикант Теодосий Спасов

Уникалният етно-джаз музикант Теодосий Спасов ще бъде българската звезда в мащабния концерт от феста Sofia Jazz Peak, организиран от агенция „Кантус Фирмус” и Полският институт в София, с подкрепата на Столичната община и Министерството на културата на Р. България. На 28 април в зала „България“ за първи път в София ще бъде представен забележителният музикален проект WORLD ORCHESTRA - GRZECH PIOTROWSKI. Концертът събира на една сцена музиканти от Полша и България, които ще смесят древни традиции от различни култури и ще потърсят тяхното съвременно звучене. Тази програма ще накара слушателите да пътуват от древните корени на музиката до звука на бъдещето. Заедно с Гжех Пьотровски, който е саксофонист и диригент, в проекта „Световен оркестър“ участват още полските музиканти Марчин Вашилевски (пиано), Себастиан Випих (бас), Роберт Лути (ударни) и Atom String Quartet. От българска страна заедно с Теодосий Спасов ще им партнира женски хор „Български гласове - Ангелите“ с диригент Георги Петков и струнен квартет от Оркестъра на Класик ФМ радио. Концертът е включен в рамките на „Европейски музикален фестивал“, в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019 г. Събитието се организира и в чест на 65-ата годишнина на Полския институт в София.

Пьотровски е голям почитател на Теодосий Спасов. Той се възхищава от него още от 1997 г., когато на фестивала „Джаз на Одер” младият Гжех печели награда, а в основната програма на фестивала участва българският кавалджия, вече признат авторитет. Срещат се отново през 2000 година, когато групата на Гжех „Алхимик“ свири в зала 1 на НДК, като подгряваща програма преди изявата на великия китарист Ал Ди Меола. След това Теодосий прави турне в Полша, а през 2012 г. проектът WORLD ORCHESTRA - GRZECH PIOTROWSKI с участието на Теодосий, гостува с голям успех във Варна на Европейския музикален фестивал.

Гжех Пьотровски е един от най-талантливите и самобитни полски джаз изпълнители. Неговата музика съчетава елементи на джаз, етно, world, нов импресионизъм, фолклор. Тя създава уникална звукова картина, която стига до корените на музиката, прастарата импровизация от времената, когато музиката не е била записвана с ноти. „Проектът на Гжех е уникален по своето съдържание.“, споделя Тедосий Спасов. „Това е наистина съвременен поглед в световната музика. Такъв род проекти се реализират трудно и за софийската публика ще бъде уникална възможност да чуе тази програма“, казва още Спасов.

Билети за концерта WORLD ORCHESTRA - GRZECH PIOTROWSKI могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и на www.ticketsbg.com


 За Гжех Пьотровски
Фигурата на полския музикант Гжех Пьотровски трудно може да бъде поставена в някакви определени рамки. Той е едновременно саксофонист, композитор, музикален продуцент, аранжор, издател (Alchemic Records) и собственик на джаз клуб. Носител на множество престижни награди (една от тях е голямата награда от фестивала Jazz Hoeilaart, 1998), Гжех е артист, който намира баланса между джаз, етно, world, нов импресионизъм и филмова музика. Неговата артистичност и общителност завладяват публиката и му помагат да намери пряк път към сърцата на слушателите. Характерно за неговата музика е, че тя притежава енергия, лиричност, носталгия, метафоричност и медитативност. В същото време, в нея има и много хумор и контрасти. Артистът подчертава, че тя е дълбоко вкоренена в полската традиция, във фолклора на Изтока и Балканските народи, а също и в класическата музика.

Гжех Пьотровски си сътрудничи с музикантите Ейвинд Аарсет, Рут Вилхелмине Майер, Терйе Исунгсет, Арилд Андерсен, Йон Кристенсен, Йорн Симен Оверли, Тедосий Спасов, Български гласове „Ангелите“, Сергей Старостин, Таиса Краснопевцева, Ларс Андреас Хауг, Еспен Лайте Скарпенгланд, Мохамад Реза Мортазави, Танер Акиол и много други.

През 1997 г., заедно с Роберт Лути и Марчин Муравски, Гжех създава групата „Алхимик“, която бързо става истинско откритие на полската джаз-сцена. Тяхната обща работа води до концерти в цяла Европа и многобройни награди, получени на джаз фестивали в Полша („Джаз на Одер”, Jazz Juniors, Краков, „Поморска джаз есен“), както и много престижната награда от фестивала в Белгия Jazz Hoeilaart. Групата издава три албума: Acoustic Jazz Sextet (1998), Sfera szeptów (2001), Dracula in Bucharest (2004).

През 2000 г. се ражда още една изключително оригинална формация. Тя се нарича Oxen и изпълнява M-Basic музика, издавайки първия си албум Nexo през 2002 г. През 2007 г. Oxen нараства до мащаба на Биг бенд и приема името Big Oxen Band. Други музикални стъпки, предприети от Гжех Пьотровски са соловите му албуми: "Sin" (2005) и " Emotronica " (2009) , които получават много добри отзиви и доказват, че Гжех Пьотровски следва своя собствен път, който го прави уникален сред другите изпълнители.

През 2007 г. артистът печели голямата награда на фестивала Two Theatres („Два театъра“) в Сопот за оригиналната музика към театралната пиеса на Йозеф Шкворецки "Бас-саксофон". Тези награда увенчава дългогодишната съвместна работа на Пьотровски с полския радио-театър.


 Женски хор „Български гласове – Ангелите” е сред най-популярните български хорове зад граница. Ансамбълът е изнесъл много концерти в някои от най-престижните концертни зали и катедрали по света. Диригент на състава е Георги Петков. „Български гласове – Ангелите” са участвали в десетки международни проекти по покана на световноизвестни музиканти като Адриано Челентано, Боби Макферин, Фил Колинс, Еди Джобсън, Енрике Моренте и др.