Номинираните от Кралското филхармонично дружество

Номинираните от Кралското филхармонично дружество

Наградите се връчват на 13 май 2014г.

Наскоро бяха обявени номинациите за 2014г. за наградите на Кралското филхармонично дружество. Тази година музикантите ще се състезават в 13 категории, сред които за камерна музика и творческа комуникация. В категорията „Диригент” ще си оспорват първото място Даниел Баренбойм, Рикардо Шаи и неотдавна назначеният за диригент на Бостънския симфоничен оркестър Андрис Нелсонс. Тримата са избрани заради тяхната работа, съответно, с Гевантхаус оркестър Лайпциг, Щатскапеле Берлин и Симфоничния оркестър на Бирмингам. Годината беше силна и за оперните певци, но номинираните са само американското мецосопрано Джойс ди Донато, канадското сопрано Барбара Ханиган и немския баритон Михаел Воле за ролите им в Кралската опера „Ковънт Гардън” и английският тенор Марк Падмор за участията си на фестивалите в Алдебърг и Глайндбърн. Призът в категорията „Млад артист” ще си оспорват британските сопрани Софи Бивън и Руби Хюс и руско-немския пианист Игор Левит.
Съвременен Лондонски оркестър /The London Contemporary Orchestra/ и Шотландския симфоничен оркестър на Би Би Си получиха по две номинации в две различни категории „Ансамбъл” и „Концертни цикли и фестивали”. Първият състав съществува от 6 години на сцената и в рамките на цикъла „Въображаеми случаи” свири на нетрадиционни места, включително на нефункционираща метростанция, а вторият залага на съвременна и експериментална музика в „Тектоникс Фестивал”.
Наградите на Кралското филхармонично дружество ще бъдат връчени на церемония, която ще се проведе на 13 май в лондонския хотел „Дорчестър”. Победителите ще бъдат обявени в престижното издание ”BBC Music Magazine”, а BBC Radio 3 ще излъчи церемонията на 18 май 2014г.