Юбилейна кристална статуетка за Оркестъра на Класик ФМ радио и музикална агенция „Кантус Фирмус“

Юбилейна кристална статуетка за Оркестъра на Класик ФМ радио и музикална агенция „Кантус Фирмус“

Милка Митева, директор на НМУ „Л. Пипков“ връчи снощи отличието „110 години музикално училище“ на Васил Димитров, изпълнителен директор на агенцията

Музикална агенция „Кантус Фирмус“, мениджър на Оркестъра на Класик ФМ радио, бе отличена снощи с юбилейната кристална статуетка „110 години музикално училище“. Отличието бе връчено на Васил Димитров, изпълнителен директор на агенцията, по време на вчерашния концерт от програмата на "Европейски музикален фестивал" 2014 в зала „България“. Солисти на концерта бяха четирима млади таланти, възпитаници на училището. Милка Митева, директор на НМУ „Л. Пипков“ благодари на Васил Димитров и на музикантите от оркестъра за партньорството и професионализма в съвместната работа през изминалите години.
„Кантус Фирмус“ е водеща българска музикална агенция, създаден през 1995 година, първоначално като част от Класик ФМ радио. Агенцията е организатор на огромен брой концерти и събития, сред които и "Европейски музикален фестивал", както и създател на Оркестъра на Класик ФМ радио, който се утвърди като един от водещите състави за класическа музика в България. Агенцията си партнира с Националното музикално училище още от самото си създаване, а от 2007 година ежегодно организира концерти на млади таланти от училището, които дебютират като солисти с Оркестъра на Класик ФМ радио. Този опит е много полезен за професионалното израстване на учениците и развива техните умения на солови изпълнители. На концерта снощи с голям успех се изявиха цигуларката Кристина Георгиева и пианистите Георги Василев, Калия Калчева и Георги Леков.
Европейският музикален фестивал, организиран от „Кантус Фирмус“, се провежда със съдействието на Министерството на културата на Р. България и Столичната община, в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.
„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали в столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Васко Василев, Шломо Минц и др.