МУЗИКА ЗА ТРОМПЕТ И ОРГАН С МУЛТИМЕДИЯ  ЗА ВЕЛИКДЕН

МУЗИКА ЗА ТРОМПЕТ И ОРГАН С МУЛТИМЕДИЯ ЗА ВЕЛИКДЕН

На 15 април полските музиканти Мачей и Алиция Фортуна свирят в Европейския музикален фестивал

В седмицата преди Възкресение Христово, Европейския музикален фестивал кани софиянци на великденски концерт с музика за тромпет и орган. На 15 април зала „България“ ще бъде огласена от звуците на тромпет и орган в изпълнение на полските музиканти Мaчей и Aлиция Фортуна. Музикалната програма ще бъде придружена с уникална авторска визуализация на Павел Випих, известен с артистичното име VJ Pillow. Събитието се организира от музикална агенция „Кантус Фирмус“, със съдействието на Полския институт в София, Министерството на културата на Р. България и Столичната община в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата през 2019.
Maчей Фортуна е известен полски тромпетист, композитор и аранжор, който създава собствен музикален език, разширява звуковата палитра на своя инструмент, но и експериментира с други музикални жанрове. Използва широко live electronics, режисира мултимедийни концерти, видеопродукции. Мачей Фортуна е доктор на изкуствата, магистър по право, музикален продуцент и ръководител на музикално издателство. Преподава в Музикалната академия в Познан. Има десет компакдиска с авторска музика Maciej Fortuna Quartet „Lost Keys”, Maciej Fortuna Trio: „Solar Ring”, „Sahjia”, „At Home”, „In The Small Hours”, „1”, „ LIVE” и др. Aлиция Фортуна започва да свири на пиано на 5 години. И макар, че на 14-годишна възраст избира за основен инструмент валдхорната, до сега продължава със страст да свири на пиано и орган, което допринася за раждането на съвместен проект с Мачей Фортуна „Музика за тромпет и орган“. Завършила е Музикалната академия в Познан и има участия в многобройни концерти и музикални проекти, свързани с автентично изпълнение на музика.
Музиката за тромпет и орган на Мачей Фортуна е пространствена, изпълнена със светлина и завладяваща интимност. Тази музика е органична – подлежи на постоянни промени, открита е, с много импровизация, носталгична, с осезаеми мелодични мотиви. Пространствеността й разрешава изграждането на сложни партии на тромпета, както и на голяма доза органови импровизации. В тази изключителна звукова действителност можем да усетим елементи на етномузика или литургична следа. Композициите на Фортуна в голяма степен се опират на мотиви от литургичната органова музика.
https://soundcloud.com/innyswiat
http://maciejfortuna.pl/
VJ Pillow: Първите прояви на Павел Випих като VJ започват през 2010 г., по време на цикъла "We Want You", с електронна музика, на които е съорганизатор. Година по-късно той основава аудиовизуален дует "Steve Nash & VJ Pillow", за който подготвя авторска програма, представяна по-късно на редица фестивали и артистични събития. Любител на електронната музика, той допълва редица прояви и сътрудничи на много изтъкнати артисти. Сътрудничи на лейбъла We Are Your Music Mate, в който отговаря за имиджа на фирмата и е главен VJ. През 2013 започва съвместната му работа с Мачей Фортуна върху проект с музика processingbop и по програмата Музика за тромпет и орган (авторски визуализации, вдъхновени от тематични картини).
http://www.youtube.com/user/wwwMACIEJFORTUNApl

Билети за концертите от Европейския музикален фестивал в София могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.